Rezervele de petrol sunt încă suficiente, dar prețurile nu scad

Data publicării:
petrol mare

Cei mai mari consumatori de acum vor cere şi mai mult petrol pe viitor. China este veşnic flămândă după energie şi cheltuie miliarde ca să-şi diversifice sursele de aprovizioane. India cere şi ea mai mult petrol, pe măsură ce economia creşte şi populaţia are acces la maşini mai ieftine. Iar europenii vor consuma mai mult odată cu ieşirea din criză.

Cererea de petrol nu va scădea în următorii 10-15 ani, potrivit unui studiu Roland Berger. În ultimul deceniu, cererea a crescut cu 1,3 la sută în fiecare an. La fel şi stocurile. În urmă cu zece ani, rezervele globale de petrol însumau 1.200 de miliarde de barili. Acum, ele se ridică la peste 1.600 de miliarde de barili.

Cum se ajunge la resurse

Petroliştii merg şi mai în adâncurile pământului ca să scoată petrol. Au la dispoziţie o tehnologie mai bună, care poate scana şi evalua mai bine rezervele. Anul trecut, americanii de la Exxon au forat cel mai adânc puţ petrolier, în estul Rusiei, la 12 kilometri adancime.

Nu doar pământul este răscolit, ci şi mările şi oceanele. Brazilia tocmai a terminat lucrările la cea mai mare platformă petrolieră marină, o construcţie gigantică ce poate pompa 180 de mii de barili de petrol pe zi. În Orient, Arabia Saudită investeşte miliarde pentru a extrage petrol din apele sale. Iar în Europa, Norvegia vrea să deschidă o nouă zonă a Oceanului Arctic pentru exploatarea petrolieră. Se estimează că regiunea arctică are rezerve de peste 90 de miliarde de barili de petrol.

Oscilații importante ale cotațiilor

Şi România are resurse de petrol şi gaze departe de uscat. Petrom şi Exxon speră să extragă gaze şi petrol din partea românească a Mării Negre spre finalul acestui deceniu.

Creşterea producţiei nu va aduce şi preţuri mai mici la petrol. Avansul tehnologic înseamnă costuri mai mari de explorare şi de exploatare, care se transferă apoi către cotaţiile internaţionale.

Chiar dacă producţia de petrol va creşte, şansele ca petrolul să se ieftinească sunt minime. Barilul s-a menţinut anul acesta la peste o sută de dolari. Dar a avut oscilaţii importante, pe fondul tensiunilor din Orient.

Acum, cotaţiile internaţionale sunt la aproape 110 dolari pe baril, valoare apropiată de cea înregistrată la începutul anului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri