DEZASTRU. România a atras doar 0,004% din fondurile europene

Data actualizării: Data publicării:
DRAGNEA TUDOSE 170629_PLEN_CABINET_TUDOSE_08_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

România a primit, în primele cinci luni din 2017, din fondurile structurale ale UE pentru exerciţiul financiar 2014-2020, un milion de euro, ceea ce corespunde unei „absorbţii“ de 0,004% din totalul sumei alocate în exerciţiul financiar curent, scrie Ziarul Financiar în ediția online.

DRAGNEA TUDOSE 170629_PLEN_CABINET_TUDOSE_08_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Cum principalele autorităţi de management prin intermediul cărora se fac rambursările din fonduri UE nu sunt autorizate, România nici nu poate spera să pri­mească bani, deşi Ministerul Finanţelor a bugetat pentru acest an venituri de la UE, din fondurile structurale, de aproape 10 miliarde de lei.

Pe de altă parte, ocupat cu acoperirea salariilor şi a pen­siilor, Ministerul Finanţelor nici nu are bani pentru a suplini golul, până ce ar urma să vină fondurile nerambursabile.

Ministerul Finanţelor a împrumutat la începutul săptămânii un miliard de euro de Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru confinanţarea proiectelor derulate cu fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene - aproximativ 22 de miliarde de euro în exerciţiul financiar 2014-2020.

În execuţia bugetară la cinci luni, Minsterul Finanţelor arată că a primit de la UE, în perioada amintită, 4,68 mld. lei (ceva peste 1 mld. euro) şi a cheltuit în contul proiectelor astfel dezvoltate 5 mld. lei (1,1 mld. euro). Dintr-o altă statistică, tot a Ministerului Finanţelor (Balanţa financiară netă a fluxurilor financiare dintre România şi UE), rezultă că majoritatea fondurilor prmite sunt subvenţii agricole.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri