România, a treia cea mai mare inflație anuală din UE

Data actualizării: Data publicării:
agerpres cumparaturi casa cos de cumparaturi preturi
Sute de oameni sau inghesuit inca de la orele diminetii pentru a-si face cumparaturile cu ocazia apropieri sarbatorilor de iarna si a Craciunului intr-unul din marile supremarketuri din Bucuresti. SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a fost, în decembrie 2017, de 1,7%, iar cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în Lituania şi Estonia (ambele cu 3,8%), Marea Britanie (3%) şi România (2,6%), arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

agerpres cumparaturi casa cos de cumparaturi preturi
Sursă foto: Agerpres

Comparativ cu situaţia din luna noiembrie 2017, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 23 de state membre, a rămas stabilă în patru ţări, inclusiv în România unde a stagnat la 2,6%, şi a crescut într-o singură ţară membră.

În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că preţurile de consum au continuat să crească în luna decembrie din 2017, rata anuală a inflaţiei urcând la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,44% şi a celor nealimentare cu 0,28%.

Față de luna septembrie 2017, rata inflației aproape că s-a dublat în luna decembrie 2017.

Anterior, Banca Naţională a României a revizuit în creştere, la 2,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2017, de la 1,9%. Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,1%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri