România are a șasea și a zecea cele mai sărace regiuni din UE

Data publicării:
China To Spend Over 4.8 Billion Dollars In Building Low-rent Housing
Foto: Gulliver/GettyImages

Eurostat a dat publicitații zilele trecute PIB-ul regional al țărilor membre. Topul sărăciei e condus de Bulgaria cu trei regiuni, Franța cu o regiune (Mayotte din Africa), urmată de regiunea nord-est România.

Aceasta deține un PIB de 39% din media UE, în timp ce regiunea sud-vest Oltenia are 45%. În primele două regiuni ale UE ca PIB nu se regăsește nici măcar București-Ilfov care are un produs intern brut de 144% față de media UE. Potrivit statisticii, Bucureștiul contribuie cu aproximativ un sfert din PIB România, fapt explicabil prin raportarea cifrei de afaceri de către o parte importantă a marilor companii în Capitală.

În rest regiunile României sunt departe de media UE. Cel mai bine plasată, cu excepția București-Ilfov, este Vest cu 67%, Centru 60%, Nord-Vest cu 56% etc. Capitala se află la un raport al PIB/media UE apropiat de Bolzano Italia (143%), Budapesta (139%), Viena (151%), Tirol (136%), Varșovia (152%), Helsinki (141%), Scoția de nord-est (145%) etc.

Topul este condus detașat de regiunea Londrei unde PIB este de 626% față de media UE. Următoarea regiune este Luxembourg cu 253% urmată de sudul Irlandei și Hamburg cu 220% și, respectiv, 202%.

Datele, valabile pentru 2017, indică un PIB al UE de 15.383 miliarde euro, puțin mai mic decât cel al Statelor Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri