România are printre cele mai mari prețuri din UE la carburanții fără taxe

Data publicării:
benzinarie - GettyImages-465175874
Foto: Gulliver/GettyImages

Reducerea TVA-ului de la începutul anului, prăbuşirea barilului de petrol până la 28 de dolari şi ieftinirile făcute de benzinari pentru zilele de weekend au adus o premieră în ultimii şase ani. Unii şoferi s-au grăbit să-și facă provizii: au pus peste 100 de litri de motorină în bidoane.

Florin Cosnean, şofer , Odorheiu Secuiesc: „Era 4,4 săptămâna trecută, sau 4,3. Depinde cât va ţine chestia asta. Să nu explodeze dintr-odată”.

Sorina Secelean, reporter Digi24: „Suntem în Odorheiul Secuiesc, iar în spatele meu se află benzinăria în care motorina se vinde la cel mai mic preţ din ţară. Doar 3,99 de lei litrul, lucru care face ca această staţie să fie şi una dintre cele mai aglomerate”.

În Braşov, de exemplu, cu cel puţin 60, 70 de bani e mai scump ca aici”, spune un șofer.

În Capitală, lanţurile de benzinării vând motorina cu până la 30 de bani mai scump decât în staţiile recunoscute pentru preţurile mici, cum ar fi cele din Bacău, Buhuşi şi Slobozia.

În Bucureşti preţurile nu au scăzut sub 4 lei pe litru, însă în prima lună din acest an avem o ieftinire de 50 de bani atât pentru benzină, cât şi pentru motorină.

Benzină scumpă în România. Harta prețurilor în UE

Chiar şi aşa, preţul benzinei fără taxe este printre cele mai mari în România, potrivit statisticii. Asta, deşi importăm pentru consum mai puţin decât restul statelor analizate şi extragem jumătate din consumul de ţiţei din ţară.

Doar Bulgaria şi Spania au preţuri fără taxe mai mari decât ale noastre. În timp ce în Austria şi Germania benzina fără taxe este mai ieftină.

În Franţa, benzina fără taxe este mai ieftină decât în România, dar preţul final mai mare arată că statul francez încasează mai multe taxe la litru.

Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa: „În Franţa, litrul de benzină a ajuns să coste în acest moment, în medie, 1 euro şi 19 cenţi, în timp ce motorina este cotată la 97 de cenţi pe litru”.

„Foarte mari! Da, eu mă duc în Luxemburg de obicei ca să fac plinul”, mărturisește o șoferiță.

În Spania, litrul de carburanţi depăşeşte cu puţin un euro, dar şi acolo taxele sunt mai mari decât la noi. TVA este 21%, iar în preţul include şi un impozit special de aproape 22 de procente.

Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 în Spania: „Un euro şi aproape 9 cenţi. Acesta este preţul cu care cea mai mare companie de distribuţie de combustibil din Spania, Repsol, vinde benzina euro95”.

Dacă sunteţi în căutare de chilipiruri, nu bateţi drumul până la vecinii din Ungaria. Benzina şi motorina au preţuri finale aproape identice cu România. Taxele luate de stat depăşesc 60 de procente, iar TVA este 27%.

Prețuri la benzină, fără taxe:

România - 0,43 euro/litru

Polonia - 0,35 euro/litru

Belgia - 0,37 euro/litru

Cehia - 0,37 euro/litru

Austria - 0,38 euro/litru

Germania - 0,39 euro/litru

Ungaria - 0,40 euro/litru

Bulgaria - 0,50 euro/litru

Franta: 0,40 euro/litru

Spania: 0,44 euro/litru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri