România așteaptă în continuare banii chinezilor

Data publicării:
yuani - GettyImages-53279555

Una dintre colaborarile cu chinezii trebuia sa se concretizeze într-o investiție de un miliard de dolari la termocentrala Rovinari. Proiectul este blocat. România ar fi trebuit să participe prin Complexul Energetic Oltenia la această investiţie, cu o contribuţie în natură - un grup de producţie dezafectat în locul căruia se va construi cel nou, cu chinezii. Însă potrivit companiei, e o problemă cu garantarea acţiunilor pe care le va avea CE Oltenia, iar aprobarea acestora e de competenţa acţionarilor. Iar majoritar este statul român. Practic, societatea mixtă care ar trebui făcută cu China Huadian Engineering nu se poate face în acest moment.

Și un alt proiect uriaș, cel al hidrocentralei prin pompaj de la Tarniţa nu progresează așa cum s-ar dori. Este un proiect de 1,2 miliarde de euro, dar dincolo de manifestarea unui interes din partea unor companii chinezești, nu există ceva concret. E un proiect extrem de costisitor, care are șanse să aducă pierderi. Actualii administratori ai Hidroelectrica susţin că investitorii chinezi ar solicita statului un preţ de vânzare a energiei care să asigure profitabilitatea investiţiei. Greu de îndeplinit o asemenea cerere într-o piaţă care se dorește a fi liberă.

Proiectul hidrocentralei de la Tarniţa a fost prezentat chinezilor încă din 2011 și chiar dacă au trecut patru ani, nu s-a concretizat nimic. În jurul acestui proiect au roit mai multe companii chinezești, însă au fost mai multe piedici, inclusiv studii de fezabilitate expirate.

Proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este în faza de intenţie. A scrisorilor de intenţie. Încă se mai negociază cu China General Nuclear Power Corporation pentru a avea o înţelegere. Nuclearelectrica va trebui să facă o companie de proiect cu cea chineză, în care investitorul străin să deţină pachetul majoritar în acest proiect care, după ultimele evaluări, ar fi trebuit să depășească șase miliarde de euro.

După forumul economic dintre Europa de Est și China desfășurat la București la final de 2014, pentru România erau anunţate, neoficial, investiţii cuprinse între 6 și 8,5 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri