România, cădere liberă în topul competitivității economice realizat de Forumul Economic Mondial

Data publicării:
Preparations Ahead Of The Davos World Economic Forum 2015
Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Elveția este cea mai competitivă țară din lume, în timp ce într-un singur an România a coborât nouă poziții, până pe locul 62 din 138 de state.

Preparations Ahead Of The Davos World Economic Forum 2015
Foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

România ocupă locul 62 în topul celor mai competitive 138 de state din lume, în scădere cu nouă poziții față de anul trecut, în timp ce Elveția și-a păstrat poziția de lider mondial pentru al optulea an consecutiv, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial (WEF), transmite Bloomberg.

Scorul general obținut de România este de 4,30 puncte (în scădere față de 4,32 puncte anul trecut) pe o scară de la unu la șapte, informează Agerpres.

Înaintea României se află state precum Estonia (locul 30), Cehia (31), Lituania (locul 35), Polonia (locul 36), Rusia (43), Letonia (49) și Bulgaria (51). România devansează însă țări precum Slovenia (35), Ungaria (69), Croația (74), Grecia (86) și Republica Moldova (100).

Unde stăm prost

Potrivit autorilor raportului, România are scoruri mici la indicatorii privind sofisticarea afacerilor (unde se clasează pe locul 100 în lume) dar și la instituții (locul 92 în lume) și infrastructură (locul 88 în lume). În schimb, România se clasează cel mai bine la capitolul mediu macroeconomic, unde ocupă locul 28 în lume, și mărimea pieței, locul 42. Dar cele mai mari probleme cu care se confruntă țara sunt: accesul la finanțare, birocrația ineficientă guvernamentală, impozitarea, forța de muncă educată inadecvat și reglementările fiscale.

Elveția (cu un scor de 5,81 puncte) este urmată de Singapore (5,72 puncte), SUA (5,70 puncte), Olanda (5,57 puncte), Germania (5,57 puncte), Suedia (5,53 puncte) și Marea Britanie (5,49 puncte). La coada clasamentului se regăsesc Ciad (2,95 puncte), Mauritania (2,94 puncte) și Yemen (2,74 puncte).

Forumul Economic Mondial și-a exprimat temerile privind un declin gradual al deschiderii, din cauza creșterii barierelor non-tarifare, a taxării excesive a investițiilor străine și a taxelor vamale ridicate. Aceste evoluții afectează creșterea economiei globale, se arată în raport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri