România, cel mai mare exportator de semințe de floarea soarelui din lume

Data publicării:
floarea soarelui

Agricultorii români vor exporta peste un milion de tone de seminţe de floarea soarelui până în luna iulie a anului viitor, cu o treime mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru că în România nu mai există atât de multe fabrici de procesare, producătorii n-au încotro şi vor trimite jumătate din recoltă la export.

La fel s-a întâmplat şi în cazul cerealelor. Doar în perioada iunie - septembrie s-au vândut peste hotare două milioane de tone de grâu. Asta înseamnă jumătate din consumul României.

Creşterea vânzărilor are loc pe fondul anului agricol bun. 2013 este unul dintre cei mai buni ani ai României din ultimii 20 de ani din punct de vedere al producţiilor.

La grâu şi floarea-soarelui, fermierii au avut o recoltă cu cel puţin o treime mai mare decât anul trecut. Asta înseamnă peste 7 milioane de tone de grâu şi două milioane de tone de floarea soarelui.

Recolta de porumb a fost chiar mai bună - aproape 11 milioane de tone, faţă de şase milioane în 2012.

Cu toate acestea, unii fermieri nu sunt mulţumiţi. Producţia mare a dus la scăderea preţului: grâul a fost cel mai ieftin din ultimii trei ani.

Analiştii avertizează că exporturile ridicate şi lipsa silozurilor ar putea fi resimţite anul viitor.

„Pentru consumatorul român există riscul să importăm la prețuri ceva mai ridicate anul viitor”, spune analistul Claudiu Cazacu.

Pentru prima data în ultimii 24 de ani, România a exportat mai mult decât a importat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri