România este departe în a-și asigura consumul de gaze din resursele proprii în următorii ani

Data publicării:
gazele romanilor

Economiştii spun că este vital pentru România să scape de dependenţa importului, care se ridică acum la un sfert din cantitatea necesară. O recunoaşte şi premierul Victor Ponta.

„Pentru industria românească preţuri mai mici la gaze reprezintă singura solutie de supravieţuire”, afirmă premierul.

Pentru ca noi să plătim mai puţin, gazul extras de OMV Petrom şi Exxon trebuie să ajungă mai întâi în România printr-o conductă. Vorbim despre o pungă de zăcământ, a cărei valoare este estimată la 20 de miliarde de euro şi din care România şi-ar putea acoperi întregul consumul timp de patru ani.

Zăcământul care ar avea între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaz este la 170 km de ţărmul românesc şi la 220 km de ţărmul Turciei la Marea Neagră. Pentru a fi construită o conductă submarină care să transporte gazul ar fi nevoie de aproape 200 milioane de euro, potrivit estimărilor.

Problema este că în acest moment legea nu îi obligă pe austrieci şi americani să aducă gazul în România. În Legea Petrolului, modificată în 2004, titularul acordului petrolier are dreptul să facă ce îi dictează interesele comerciale cu cantităţile de petrol ce îi revin, inclusiv să le exporte în totalitate. Astfel statul a fost scos din ecuaţie. Acum autorităţile vor să realizeze un parteneriat între Petrom, ExxonMobil şi Transgaz pentru construcţia conductei care să aducă gazul la ţărm.

„Prin Constițutie, statul român are gazul ăla în posesie. Ce face statul roman cu gazul ăla e o chestie de negociere, faptul ce are preempțiune la a cumpăra sau nu cumpăra gazul... vorbim deja de o piață de gaz, nu vorbim de statul român care cumpară”, susține Ionuţ Purica, expert în energie.

O negociere greu de făcut mai ales că la sfârşitul anului trecut, oficialii Petrom declarau că gazele extrase Marea Neagră vor fi vândute în primul rând pe piaţa românească, dar că totul depinde de preţ şi de sistemul de taxare.

Aceste negocieri apar în momentul în care marile companii petroliere urmează să renegocieze taxele plătite statului pentru exploatarea resurselor din subsol. Acum, sumele sunt cuprinse între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei extrase într-un an.

Legea Petrolului, modificată în 2004:

Titularul acordului petrolier are dreptul de a dispune asupra cantităţilor de petrol ce îi revin, inclusiv să le exporte.

Ce redevenţe plăteşte Petrom

2004-2014: 3,5% - 13,5% din valoarea producţiei anuale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri