România, gazda Congresului Mondial al Vinului

Data publicării:
pahare vin mediafax-1

Până acum cunoscută drept un exportator de vinuri ieftine, de masă, România începe să recâştige prestigiu pe piaţa mondială. Japonezii şi thailandezii se numără printre străinii care pun tot mai des vinuri româneşti pe masă. Vinurile noastre au devenit unii dintre cei mai eficienţi ambasadori ai ţării, spun autorităţile.

Lucian Neacşu se numără printre producătorii cu succes peste hotare. El exportă în Asia roada a 100 de hectare de podgorie din Vrancea. Viticultorul a păstrat cu sfințenie soiurile autohtone și recunoaște că străinii apreciază vinul românesc, pentru că este ieftin și de calitate.

„Noi am prins in mai multe teritorii si am prins suprafete de vita de vie cu vechile soiuri romanesti. Vorbim de feteasca alba, feteasca regala, feteasca neagra, babeasca neagra. E vorba de traditia romaneasca, in primul rand. Trebuie sa tinem la ele, s-a investit”, a susținut Lucian Neacșu, producător de vinuri.

Succesul său se datorează în parte fondurilor europene. De altfel, viticultura din România a reuşit să atragă toate cele 45 de milioane de euro puse la dispoziţia ţării noastre de Comisia Europeană.

Sunt din ce in ce mai multi oameni pasionati care inteleg sa dezvolte vinul in Romania, in podgorii mici in zona Moldovei, in zona Prahovei. Acolo exista un mare apetit pentru vinurile rosii care sunt comparabile cu cele din Bordeaux”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Necazurile viticultorilor sunt însă departe de rezolvare. România continuă să importe de cinci ori mai mult vin decât exportă.

Anul acesta, România este gazda Congresului Internaţional din Industria Vinului, la care participă 550 de viticultori din peste 40 de ţări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri