România, în pluton cu Grecia la capitolul dezechilibre economice

Data publicării:
romania grecia

România a înregistrat al treilea deficit de cont curent ca mărime din UE, însă, raportat la mărimea economiei, ocupăm a doua poziție după Grecia.

Un număr de nouă state membre ale Uniunii Europene au înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut deficite de cont curent, cele mai mari fiind în Marea Britanie (minus 17,1 miliarde euro), Grecia (minus 2,8 miliarde euro) şi România (minus 1,4 miliarde euro), potrivit datelor publicate marţi de Eurostat. Raportat la mărimea economiei topul este condus de Grecia cu un deficit de cont curent 1,44% din PIB, urmată de România cu 0,8% din PIB și Marea Britanie cu 0,65% dar cu economie de 15 ori mai mare.

Pe ansamblu, UE 28 a înregistrat în trimestrul patru 2017 un excedent de cont curent de 63,5 miliarde euro (1,6% din PIB), mai puţin decât un surplus de 67,4 miliarde euro (1,8% din PIB) în trimestrul al treilea al anului trecut şi un surplus de 64,4 miliarde euro (1,7% din PIB) în trimestrul patru 2016.

În timp ce nouă state membre, printre care şi România, au înregistrat deficite de cont curent în ultimul trimestru al anului trecut, alte două state au avut un buget echilibrat iar numai puţin de 17 state membre au înregistrat excedent de cont curent, cele mai mari astfel de excedente fiind înregistrate în Germania (75,4 miliarde euro), Olanda (20,9 miliarde euro), Italia (15,6 miliarde euro) şi Irlanda (14,9 miliarde euro).

Deficitul de cont curent definește poziția unei țări ca datornică sau creditoare. Indicatorul arată balanța comercială, a serviciilor, datoriei sau creanțelor avute în raport cu celelalte țări. Deteriorarea poziției de cont curent se traduce în dobânzi mai ridicate plătite la acoperirea serviciului datoriei publice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri