România, Irlanda, Danemarca şi Cipru au avut cea mai mare creştere a PIB-ului din UE în ultimele patru luni din 2022

Data publicării:
Un morman de monede euro de diferite valori.
PIB-ul României a crescut cu 1,1% în trimestrul patru din 2022 față de trimestrul trei. Foto: Profimedia Images

România se numără printre ţările în care Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cel mai mult în ultimele patru luni ale anului 2022, alături de Irlanda, Danemarca şi Cipru, arată ultimele date ale Oficiului European pentru Statistică (Eurostat), informează Agerpres.

Creşterea economică în trimestrul patru al anului trecut nu a fost semnificativă la nivelul întregii Uniuni Europene, faţă de trimestrul trei - doar 0,3%. Însă au existat state care au performat peste medie.

Cel mai mare avans faţă de trimestrul trei s-a înregistrat în Irlanda - 3,5%, urmând apoi România, Cipru şi Danemnarca, toate cu o creştere de 1,1%.

Scăderi au fost înregistrate în Polonia (minus 2,4%), Lituania (minus 1,7%) sau Austria (minus 0,7%).

Timestrul patru din 2022 a fost mai bun şi în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021. Astfel, PIB-ul a crescut cu 1,9% în zona euro şi cu 1,8% în Uniunea Europeană în perioada octombrie-decembrie 2022, după un avans de 2,3% în zona euro şi de 2,5% în Uniunea Europeană, în trimestrul trei din 2022.

În rândul statelor membre UE, cel mai semnificativ avans anual al economiei a fost înregistrat în Irlanda (15,7%) şi România (5%), singurele scăderi fiind în Suedia (minus 0,6%) şi Lituania.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri