Cresc salariile, sunt eliminate taxe. Cât costă aceste măsuri?

Data actualizării: Data publicării:
BANI numaratoare

Digi24 vă propune o analiză săptămânală a economiei, bazată pe cifre care ne ajută să înţelegem nu doar în ce direcţie merge economia ţării, dar şi cum ne afectează acest lucru. Cresc salariile, sunt eliminate taxe, cât costă toate aceste măsuri si care sunt efectele ? Răspunsuri bazate pe cifre oficiale, aflăm chiar acum, din România la Bilanţ.

Consumul privat, cheltuielile pe care le face statul, investitiile - toate acestea ne dau oglinda produsului intern brut al Romaniei. Pe ce se bazează aceste cheltuieli? În mare parte pe încasări şi, de această dată, Fiscul anunţă că în primele trei luni ale anului a încasat mai bine de 50 miliarde de lei.

Asta înseamnă cu 1,3% mai mult faţă de primul trimestru din 2016. Vă spuneam că acum se laudă fiscul pentru că, să nu uităm, în ianuarie si februarie, Fiscul a adus la buget 32 de miliarde de lei, adică mai puţin cu 0,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Scăderi de aproape 16 procente au venit doar ca efect al reducerii TVA de la 20% la 19%.

Este un semn bun pentru economie că Fiscul incepe sa colecteze mai bine, în plus faţă de estimări Există şi un mare „dar”. Prognoza Guvernului, pe care se bazează întregul buget, arată că la final de an statul ar urma să aibă venituri de aproape 255 miliarde de lei, echivalentul a 31,2% din Produsul Intern Brut.

Asta înseamnă că, şi aici este marele „dar”, că Executivul are nevoie de 31 de miliarde de lei în plus faţă de anul trecut ca să-şi îndeplinească toate obligaţiile şi promisiunile. Doar că, până acum, pe listă avem plănuite mai multe cheltuieli decât încasări.

Cum cheltuie statul banii? Peste 14 miliarde de lei s-au dus la asistenţa socială, înseamnă ajutoarele de şomaj, pensiile. Diferenţa dintre anul acesta şi anul trecut e de aproape 1,25 miliarde de lei. Cauzele? Punctul de pensie a fost mărit cu 5,25% la începutul anului. Iar numărul şomerilor a crescut luna trecută cu o mie faţă de luna ianuarie.

Guvernul a construit bugetul plecând de la premisa că economia va creşte cu 5,2%, că deficitul bugetar va fi de 2,96% din PIB, iar inflaţia medie anuală nu va depăşi 1,4%, dar vine după un an în care inflaţia a fost negativă.

Cum ţii totul în parametri estimaţi când tocmai ai anunţat noi majorări salariale care te vor costa 32 miliarde de lei până în 2020? De investiţii greu poate fi vorba când însuşi ministrul Transporturilor spunea la începutul mandatului că nu poate promite vreo inaugurare importantă în infrastructură.

Că statului s-ar putea să nu îi ajungă banii, cel puţin nu cât să se încadreze în deficit arată diferitele proiecte ale guvernului. Cea mai recentă iniţiativă? Executivul vrea să mențină taxa de 60 la sută pe veniturile suplimentare obţinute de productorii de gaze, o taxă care ar fi trebuit eliminată, odată cu liberalizarea pieţei, la 1 aprilie. Ajung astfel la buget 1,2 miliarde de lei annual.

O altă decizie care ar aduce cel puţin 3 miliarde de lei: Guvernul vrea ca 90% din profitul firmelor de stat să fie distribuit sub formă de dividende. Un ultim exemplu: Guvernul ar putea obliga companiile de stat să verse banii nefolosiţi din rezerve, către bugetul public. Anulează astfel orice plan de investiţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri