Românii muncesc patru luni pe an doar pentru a-și plăti taxele

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_12_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Cum suntem plătiţi? Cât de productivi suntem? Cum finanţăm chiar noi statul? Aflați dintr-un nou episod „România la bilanţ”:

Pleacă aproape la fiecare sfârşit de săptămână în city-break. Weekendul trecut au fost la Barcelona. Câştigă atât încât pot trimite bani părinţilor pensionari rămaşi acasă. Este povestea unor români care locuiesc în Germania.

Cine investeşte cel mai mult în România? Noi. Noi care am rămas şi noi care am plecat. Cele peste 3 milioane de români din străinătate au trimis anul trecut aproape 3,5 miliarde de euro rudelor din România. Cam cât au investit şi multinaţionalele în ţara noastră în 2016.

Ceilalţi investitori în statul român suntem noi care am rămas. Noi care contribuim la buget cu impozite. Cam 43% din salariul brut al unui român se duce pe taxe. Asta înseamnă că într-un an muncim cam patru luni doar pentru stat. Tot un fel de investiţie, nu?

Câte ore staţi la birou? Ştiu, prea multe! Trei sferturi dintre românii care muncesc cu normă întreagă stau la serviciu peste 50 de ore în fiecare săptămână. Mai mult decât francezii, mai mult decât nemţii. Orele multe nu înseamnă şi eficienţă.

Statistica UE arată că un angajat din România este cu 40% mai puţin productiv decât media la nivelul statelor europene. Productivitate mică, salarii mici: de peste şase ori mai mici decât ale germanilor. Creşteri alariale, da. Fără creşterea productivităţii? Nu merge, spun oamenii de afaceri.

Adevărul e că salariile au fost mărite în ultimele luni - deşi tot mici sunt - şi asta înseamnă costuri în creştere pentru angajator, fie el român, fie el străin. El plăteşte acum pentru un angajat cu salariu minim pe economie cu 239 de lei mai mult decât o făcea la începutul anului. Iar noi avem în România cam două milioane de oameni care trăiesc din salariul minim.

Chiar şi aşa, statul vrea să scoată de la angajatori şi mai mulţi bani. Cam 190 de milioane de lei anul acesta din contractele part-time, pe care le impozitează deja la nivelul salariului minim pe economie. 370.000 din cele 5,1 milioane de angajaţi cu normă întreagă din ţara noastră îşi rotunjesc veniturile cu un job part-time. Iar 70.000 de români trăiesc doar dintr-un job cu jumătate de normă.

Nemulţumiţi, oamenii de afaceri avertizează că statul nu încurajează aşa dezvoltarea României. Ba din contră. Mediul de afaceri trebuie consolidat, spun jurnaliştii de la Financial Times, altfel România riscă să devină ,,un cătun economic în UE după Brexit”. Guvernul, pe de altă parte, dă asigurări că economia ţării va avea cea mai mare creştere economică după criza din 2008.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri