„România nu ar trebui să intre în zona euro! Nu îi aduce avantaje” - euroscepticul George Friedman, preşedinte Stratfor

Data publicării:
friedman

Sfatul lui George Friedman, preşedintele companiei americane de consultanţă strategică Stratfor, pentru Guvernul României, este „România nu ar trebui să intre în zona euro”. Stratfor este recunoscută drept compania care a anticipat, printre altele, o serie de măsuri luate de al-Qaida şi administraţia Bush. Analistul de renume internaţional mai crede că ţara noastră trebuie să îşi construiască o relaţie mai bună cu Statele Unite ale Americii.

România nu are nimic de câştigat din adoptarea monedei euro, consideră preşedintele Stratfor: „Slavă Domnului că nu sunteţi în zona euro! Nu intraţi! Uitaţi-vă la Turcia - a fost respinsă din zona euro. Le-am spus că a fost cel mai bun lucru care li s-a întâmplat, dacă vă uitaţi la avansul lor economic”, a spus George Friedman joi la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe organizate la Banca Naţională a României, sub egida BNR şi a guvernatorului Mugur Isărescu.

Eurosceptic convins, George Friedman crede că zona euro este un proiect eşuat din cauza diferenţelor prea mari dintre economiile europene. Preşedintele Stratfor crede totodată că România trebuie să privească la Vest de Atlantic: „Trebuie să construiţi o relaţie cu Statele Unite, nu să aşteptaţi ca Statele Unite să construiască o relaţie cu voi. Întrebarea unei alianţe este aceasta: ce aveţi de oferit? Aveţi multe lucruri de oferit din punct de vedere economic, geopolitic, strategic.

Potrivit politologului, românii şi americanii au acelaşi interes - să limiteze puterea Rusiei - şi acesta ar trebui să fie scopul oricărei alianţe dintre Bucureşti şi Washington. Interesul naţional ar trebui să guverneze şi atragerea investiţiilor străine, a mai spus fondatorul companiei de consultanţă Stratfor.

Stratfor este cea mai importantă agenţie privată de analiză geopolitică. Considerat un expert media, preşedintele şi fondatorul său, politologul George Friedman este şi autorul a şase cărţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri