România ocupă locul 62 în topul libertăţii economice, cea mai bună clasare obţinută vreodată

Data publicării:
termocentrala-brazi

Ţara noastră este încadrată în categoria statelor cu o libertate economică moderată, cu un scor de 65,5 puncte, în creştere uşoară faţă de anul trecut. În faţa României se află ţări precum Botswana, Barbados, dar şi vecinii unguri şi bulgari, care ocupă locurile 51 şi respectiv 61 în top.

Potrivit raportului fundaţiei Heritage, ţara noastră a înregistrat progrese în ceea ce priveşte garantarea dreptului la proprietate, libertatea monetară şi a mediului de afaceri, dar şi referitor la combaterea corupţiei. Întâmpină însă probleme la atragerea investiţiilor, iar cele mai mari sunt legate de libertatea fiscală şi modul în care sunt cheltuiţi banii publici.

În ceea ce priveşte primele locuri din top, Hong Kong rămâne pentru al 20-lea an consecutiv lider al economiilor libere, urmat de Singapore şi Australia. Cea mai mare economie a lumii, cea a Statelor Unite, nu a reuşit anul acesta să intre în top 10 şi s-a clasat pe locul 11, în timp ce cea mai mare economie europeană, cea germană ocupă locul 18.

Indicatorul libertăţii economice măsoară capacitatea persoanelor fizice de a lucra, de a produce şi de a consuma în mod liber, de a investi liber, dar şi capacitatea statului de a proteja şi de a nu constrânge aceste libertăţi. Raportul întocmit de prestigioasa fundaţie Heritage analizează economiile a 179 de state ale lumii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri