România pierde peste 1,7 miliarde de euro de la UE din cauza proiectelor de infrastructură

Data publicării:
Autostrada2

Cinci proiecte de autostrăzi în valoare de peste un miliard de euro, finanţate din fonduri europene, vor fi gata abia în 2016.

Este vorba despre patru loturi din tronsoanele de autostradă Timişoara-Lugoj şi Lugoj-Deva. Autorităţile au semnat cu drumarii contractele abia la un an şi jumătate de la licitaţie şi, din aceast cauză, lucrările pentru şoselele de mare viteză se vor încheia cu aceeaşi întârziere.

Pe lângă acestea, România riscă să piardă şi banii pentru autostrada Sebeş-Turda, pentru care nici măcar nu s-au semnat contractele. O problemă pe care şefii de la Drumuri o cunosc, însă, aceştia rămân optimişti.

Sunt 4 luni de proiectare şi 18 de realizare nu se sta 4 luni în proiectare. Se începe întotdeauna mai repede, iar termenul este foarte lung. Deci ele se vor realiza mai repede, în interiorul termenelor", susține Dan Șova, ministrul Transporturilor.

Autorităţile susţin încă că au şi un plan B.

Companiile care nu termină riscă să ne recuperăm banii de la ele pentru bunul şI simplul motiv că conform calendarelor ei trebuie să termine cel mai târziu în octombrie 2015. 51.48”, potrivit lui Șova.

Cele mai mari probleme sunt însă pe calea ferată, unde lucrările de reparaţii sunt mult întârziate. De exemplu, italienii care modernizează şina dintre Vinţu de Jos şi Coşlariu ar fi trebuit să închidă şantierul peste 2 luni. Cu doar un sfert din lucrări gata, nici nu poate fi vorba de aşa ceva.

Prost stau lucrurile şi pe tronsonul dintre Curtici şi Arad, care ar trebui să fie gata luna viitoare. Lucrările sunt realizate însă doar pe jumătate. Nici cei 42 de kilometri dintre Vinţu de Jos şi Simeria nu vor fi gata până în decembrie 2015. Contractul ce va face ca pe această bucată de cale ferată să se circule cu 120 de km la oră de-abia a fost semnat la finalul anului trecut, iar constructorul are termen până în iunie 2016 să termine lucrarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri