România, țara firmelor insolvente

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-13-16h46m55s195 1

Fenomenul insolvenţei e tot mai frecvent, iar statul pierde taxele care în urma acestei proceduri nu mai pot fi colectate. Doar o firmă dintr-o sută reuşeşte să se pună pe picioare în timpul insolvenţei.

Insolvenţa a lovit atât firmele mici, care au doar câţiva angajaţi, cât şi companiile cu afaceri de sute de milioane de euro. Este şi cazul firmei lui Georgică Cornu, unul dintre cei mai mari constructori români. A apelat la reorganizarea judiciară în 2012, din cauza dificultăţilor financiare.

„Am luat credite ca sa execut lucrări pentru diverse entități care aparțin de statul român, am luat credite ca să fac aceste lucrări și, pentru că statul român nu și-a achitat datoriile, am fost obligat să declar insolvența”, a explicat el.

„Am avut la un moment dat contracte de 450 de milioane de euro”, a subliniat omul de afaceri.

Odată cu reorganizarea companiei, au început şi disponibilizările. Omul de afaceri mai are doar 500 de angajaţi faţă din 3.500, câţi avea în urmă cu un an.

Pentru cine lucrează serios, insolvența este o mare mizerie, pentru cine vrea să dea țepe, insolvența este o mare afacere și asta a constat-o pe propria piele Georgică Cornu.

La aceeaşi concluzie a ajuns şi premierul, care a pus gând rău celor care apelează prea uşor la umbrela insolvenţei. Dacă apelează la această procedură, firmele nu pot fi executate silit.

„Aştept modificarea legii insolvenței în așa fel încât pe cei corecți să îi ajutăm să treacă peste o perioadă dificilă, iar pe ceilalţi, care s-au obişnuit să nu platescă nicio taxă, să îi ducem în faliment”, a subliniat Ponta.

Managerii companiilor se plâng însă că autorităţile nu fac nimic să-i ajute. Diminuarea contribuţiilor sociale pentru angajatori, reducerea TVA sau relansarea investiţiilor au rămas doar la stadiul de promisiune.

Încă 16.000 de companii au intrat in insolvenţă, anul trecut. Cele mai multe au afaceri în comerţ, imobiliare şi turism.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri