România, vedetă a scumpirilor în UE

Data publicării:
grafi economie buzunare goale
Foto: Shutterstock

O statistică a Eurostat indică țările în care creșterile de prețuri au fost maxime în ultimii 17 ani dar și bunurile și serviciile în cazul cărora s-au înregistrat creșteri maxime. România este în topul creșterilor.

În timp ce inflația globală poate fi considerată moderată în Uniunea Europeană de la începutul mileniului, variații semnificative ale prețurilor sunt de observat la niveluri detaliate.

Între 2000 și 2017 prețurile în UE au crescut in total in medie cu 36%. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la băuturi alcoolice și tutun, dar și la capitolul educație, zonă unde prețurile au crescut cu mai mult de 90%.

Locuințele, apa, electricitatea și gazul ca și serviciile de cazare și alimentație publică au urmat pe lista creșterilor cu 55%. Prețurile la îmbrăcăminte și încălțăminte au rămas stabile, în timp ce la serviciile de comunicații scăderile au fost de peste 20%.

La capitolul inflație în funcție de țară, România a condus detașat topul european cu o creștere a prețurilor de 257% ceea ce înseamnă o creștere a acestora de peste trei ori. Cele mai mici creșteri, cuprinse între 28% și 29% au fost înregistrate în Germania, Franța și Suedia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri