Românii evită să se mai îndatoreze pentru achiziţia de case. Şapte credite din zece sunt pentru renovări

Data publicării:
caseCreditare

Românii au început să evite creditul pentru cumpărare de case, afirmă experţi bancari şi imobiliari citaţi de Business Club. Argumentul lor este faptul că majoritatea împrumuturilor imobiliare sunt acum destinate reparaţiilor şi modernizărilor, nicidecum construirii sau achiziţiei. La Târgul Imobiliar deschis în aceste zile la Bucureşti, mulţi vizitatori spun că vor să cumpere locuinţe, dar numai cu bani gheaţă.

În prezent, doar 30% din creditele imobiliare sunt acordate pentru construcţie sau cumpărareCele mai multe împrumuturi acordate de băncile pentru locuinţe sunt destinate renovării.

Înfiinţate în anii de boom imobiliar, băncile pentru locuinţe din România nu s-au bucurat oricum de foarte mult succes. Puţin peste două procente dintre locuitorii ţării au deschis asemenea conturi de economisire - creditare. Sistemul prevede ca depunătorii să fie stimulaţi şi cu o primă anuală de la stat, de cel mult 250 de euro.

Totuşi, bancherii susţin că sumele împrumutate de români ar fi în creştere uşoară. „La sfârşitul anului trecut, de exemplu, aveam valori medii de 100.000 de lei pentru achiziţie, 74.000 de lei pentru construcţie şi 27.000 de lei pentru modernizare”, afirmă Aurelia Cionga, preşedintele Raiffeisen - Banca pentru Locuinţe.

În lumea reală, românii se tem însă de creditele pentru case. O demonstrează participanţii la Târgul Imobiliar deschis în Piaţa Constituţiei din Capitală: clienţii nu se mai hazardează în speculaţii. Vot totul fără credit, doar cash.

Scăderea interesului este confirmată şi de Banca Naţională a României. Potrivit acesteia, volumul creditelor în lei către populaţie a scăzut cu jumătate de procent în februarie faţă de luna anterioară, ajungând la 34 de miliarde de lei. Tot în februarie, împrumuturile în valută pentru persoane fizice s-au diminuat cu 0,2%, pînă la echivalentul a 70 de miliarde de lei.

700.000 de cetăţeni, pe listele Biroului de Credit

Nu este de mirare că mulţi români evită împrumuturile: peste 700.000 de cetăţeni sunt înregistraţi în acest moment pe listele Biroului de credit, motiv pentru care nu se mai pot îndatora.

Numărul rău-platnicilor s-a dublat de la începutul crizei, dar nu toţi cei care au ajuns pe lista neagră a băncilor chiar au rămas în urmă cu plata ratelor. Unii au datorii fără să ştie, pentru că au avut un cont pe care au uitat să-l închidă. În această situaţie s-au trezit şi cei care şi-au rătăcit cardurile sau au fost plecaţi din ţară.

Per total, restanţele rău-platnicilor depăşesc 9,6 miliarde de lei şi sunt de 15 ori mai mari decât în 2008.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri