Românii sunt tot mai interesaţi de produsele bio, dar consumul nu depăşeşte un procent din vânzări

Data publicării:
651x322 romania-lider-regional-pe-sectorul-agricultura-ecologica-1683

Regulile europene sunt foarte clare în ceea ce priveşte produsele ecologice. În primul rând, pământul utilizat pentru creşterea culturilor trebuie ferit de substanţe chimice timp de mai mulţi ani înainte de a începe producţia.

În plus, este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic, iar producătorii trebuie să ţină o evidenţă a operaţiunilor de zi cu zi. Asta face ca produsele să fie mult mai scumpe.

Spre exemplu, un kilogram de carne de pui bio ajunge la 45 de lei, iar un kilogram de făină costă 10 lei, în vreme ce o sticlă de jumătate de litru de suc natural poate fi cumpărată cu 17 lei.

Cu toate acestea, tot mai mulţi români vor să cumpere produse ecologice. Cererea tot mai mare a făcut să crească şi numărul producătorilor de alimente organice, de la 3.000 în 2006 la 26.000 de mii anul trecut.

În 2012 au fost certificate ecologic 450.000 de hectare

Şi suprafaţa cultivată ecologic a crescut. Anul trecut erau certificate ecologic 450.000 de hectare, de zece ori mai mult decât în 2006. Asta înseamnă puţin peste 3 la sută din suprafaţa totală a terenurilor agricole din România, de 13,3 milioane de hectare.

Dacă ar fi să comparăm cu Germania, ţara cu cea mai lungă tradiţie în domeniu, suntem încă departe. Agricultorii nemţi cultivă aproape un milion de hectare cu produse organice, ceea ce reprezintă 5,9% din suprafaţa totală.

În Germania, piaţa are o valoare de aproape şase miliarde de euro, în timp ce în România nu s-a atins încă pragul de 100 de milioane de euro.

Preţul alimentelor ecologice

Carne de pui 45 lei/kg

Faină albă 10 lei/kg

Dulceaţă 16 lei/220 grame

Suc natural 17 lei/500 ml

Numarul producătorilor ecologici

2006 - 3.409

2007 - 3.834

2008 - 4.191

2009 - 3.228

2010 - 3.155

2011 - 9.703

2012 - 26.736

sursa: Ministerul Agriculturii

Suprafaţa cultivată ecologic

2006 - 45.605 hectare

2007 - 65.112 hectare

2008 - 86.454 hectare

2009 - 110.014 hectare

2010 - 148.033 hectare

2011 - 147.581 hectare

2012 - 450.000 hectare

sursa: Ministerul Agriculturii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri