Românii, verificaţi de Fiscul american

Data publicării:
bani euro dolari GettyImages-107158537-6

Dacă mergeţi la bancă să deschideţi un cont sau să vă reînnoiţi cardul, să nu vă mire când bancherii vă întreabă dacă aţi locuit în Statele Unite ori dacă trimiteţi bani acolo şi pentru ce. Răspunsurile dumneavoastră, date sub semnătură, ar putea ajunge chiar pe biroul inspectorilor din America. Totul se va întâmplă din acest an, în baza unui acord semnat de România cu Statele Unite, prin care Fiscul american va primi date strânse de Fiscul român de la bănci.

„Pe 30 septembrie 2016, ANAF-ul va trebui să raporteze, deci autorităţile româneşti să raporteze către autoritatea din SUA, pe 15 mai va trebui ca instituţiile financiare româneşti să raporteze către ANAF. Deci nu toată lumea, va trebui să facă această raportare, ci doar clienţii băncilor care obţin venituri raportabile în SUA”, declară Andra Caşu, specialist fiscal.

Datele cerute de autorităţile fiscale se referă la cetăţenia şi rezidenţa clientului, la plăţile pe care le face acesta, dar şi la date de identificare precum adrese şi numere de telefon. Cei care nu vor să ofere aceste informaţii ar putea fi catalogaţi drept clienţi recalcitranţi, iar banca ar putea decide chiar rezilierea contractelor.

Orice măsură de transparenţă defavorizează evaziunea fiscală. Până acum Fiscul român primea şi administra date legate de teritoriul României, de acum înainte are acces la mult mai multe date şi din partea altor state”, spune Alex Milcev, specialist fiscal.

Fiscul român va primi informaţii de la autorităţile americane începând cu anul viitor. ANAF va strânge date şi de la autorităţile fiscale din 90 de ţări. Inspectorii speră astfel să scoată la iveală o parte din averile ascunse de români în alte state. În prezent, peste 300 de români cu averi mari se află sub lupa ANAF.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri