Romgaz vrea să-şi facă un combinat chimic. Intenționează să folosească gaze din Marea Neagră

Data publicării:
ROMGAZ

Însă chiar şi aşa, un combinat chimic este treabă serioasă care presupune costuri mari, mai ales că Romgaz ar intenţiona să folosească gaze din Marea Neagră.

Dezvoltarea unui combinat e luată în calcul în perspectiva că vor intra în producţie zăcămintele din Marea Negară, anunţă surse citate de ziarul Adevărul. Romgaz deţine 10% din două perimetre în care este implicată alături de Lukoil. Compania mai are şi opţiunea de a cumpăra 10% din două zone în care lucrează Petrom şi Exxon, aflate în apropierea perimetrului în care cele două grupuri au descoperit rezerve importante de gaze.

Romgaz ar încerca să aibă o producţie integrată. Are dreptul să folosească gaze extrase direct în unităţi proprii, aşa cum face acum cu termocentrala de la Iernut. Sau cum face Petrom cu centrala de la Brazi. Însă aceste unităţi sunt într-un moment greu după scăderea preţului la energie electrică pe bursă.

Printr-un combinat, Romgaz ar încerca să adauge valoare producţiei. Însă va conta mult ce ar produce acolo. Dacă va fi un combinat de îngrăşăminte chimice, atunci s-ar putea să nu aibă succes garantat. Gazele ce urmează a fi scoase din marea neagră nu vor fi atât de ieftine - extracţia lor necesită investiţii mari deoarece sunt resurse de mare adâncime. Va fi greu să concureze cu producătorii ruşi, care beneficiază pe piaţa lor internă de gaze la preţuri foarte mici.

O producţie chimică ceva mai diversificată ar putea fi un succes. Romgaz ar putea merge pe modelul grupului germana BASF. În interiorul acelui conglomerat există Wintershall, cel mai mare producător german de petrol şi gaze.

Integrarea producţiei chimice poate fi o soluţie, deşi nu se ştie cât de viabilă economic. De pildă Petrom a avut în componenţa sa combinatul Doljchim. A fost preluat la privatizare de austriecii de la Omv pentru că venea la pachet, dar au renunţat la el fiindcă nu era profitabil. Industria chimică este mare consumatoare de gaze şi pentru a fi viabilă acestea trebuie să fie ieftine. Grupul Interargo a lui ioan niculae deţine cele mai multe combinate din România, şapte, care stau mai mult închise din cauză că e prea scump gazul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri