Romsilva scoate pentru vânzare 33.383 brazi pentru Crăciun; prețurile rămân neschimbate, între 10 și 30 de lei

Data publicării:
brad 1

Potrivit unui comunicat al Romsilva remis, marți, Agerpres, în anul 2015, pentru Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou, regia are posibilitatea de a recolta și valorifica pe piața internă un număr de 33.383 de „pomi de Crăciun”, din care mai mult de 64% — 21.476 bucăți — din specia brad.

În 2014, regia a scos pe piața internă 66.715 brazi pentru Sărbătorile de iarnă, din speciile brad și molid, cu 28% mai mulți decât în 2013.

„Prețurile de vânzare către populație și agenți economici sunt aceleași cu cele folosite în anul 2014, fiind cuprinse pentru specia molid între 10 lei la pomii de Crăciun cu o înălțime între 0,7—1,3 metri și 20 lei la cei de 2,01—3 metri, iar pentru specia brad, 20 lei la pomii de Crăciun cu o înălțime 0,7—1,3 meri și 30 lei la cei de 2,01 — 3 metri. Solicitările pentru exemplare cu înălțimi mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar prețul se aprobă de fiecare direcție silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru”, precizează Romsilva. Prețurile menționate nu includ TVA.

Potrivit sursei citate, valorificarea acestora se face de către direcțiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine.

Recoltarea brazilor se va face din regenerările naturale cu o densitate excesivă, prin efectuarea de operațiuni culturale ce au ca scop crearea unor arborete durabile, ce urmăresc promovarea speciilor adaptate condițiilor staționale, precum și din culturi specializate de unde se recoltează an de an pomi de Crăciun, în vederea satisfacerii nevoilor populației în perioada sărbătorilor de iarnă.

Pentru evitarea tăierilor ilegale, cât și a comerțului ilegal cu pomi de Crăciun, RNP — Romsilva, împreună cu Poliția Română, Jandarmeria Română și Gărzile Forestiere, desfășoară acțiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice, în locurile de vânzare, ca și în anii anteriori, pentru prevenirea și sancționarea unor astfel de fapte. Acțiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Crăciun au ca obiect atât pomii de Crăciun din producția internă, cât și pe cei aduși din import.

În prezent RNP — Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane hectare fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier național.

În fiecare an, necesarul de brazi pentru Crăciun este acoperit nu numai de oferta Romsilva dar și de agenții comerciali care aduc pomi din import și de proprietari privați de păduri. Pe de altă parte, hipermarketurile și magazinele de bricolaj sau de mobilă vând pomi de iarnă din import, dar la prețuri mult mai ridicate decât cele de pe piața locală. Cei mai mulți brazi din import vin din Danemarca, Ungaria, Germania și Polonia, dar și din Olanda, Austria și Italia, la prețuri medii de circa 25 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri