Salariaţii de la CE Oltenia ameninţă cu acţiuni sindicale, dacă nu se semnează contractul de muncă

Data publicării:
marin 20condescu2646273 20mediafax 20foto 20puiu 20florinel 20gureanu-43818

Negocierile pentru un contract de muncă unic la CE Oltenia au început pe 5 noiembrie, iar acestea sunt departe de a fi finalizate. Trei din cele patru contracte de muncă nu mai sunt valabile, dar sindicatele solicită ca documentul de la Termo Rovinari, aflat în vigoare, să fie aplicat tuturor salariaţilor.

După data de 16 ianuarie FNME trece la acţiunile legale de luptă sindicală la care vor participa 21.000 de salariaţi“, avertizează federaţia condusă de Marin Condescu. Surse din cadrul Primăriei Târgu Jiu susţin că anumiţi lideri sindicali s-au interesat de posibilitatea organizării unor proteste de stradă, scrie ziarul Pandurul, care apare la Târgu Jiu.

Roxana Stoian, redactor-şef al publicaţiei amintite, a explicat, într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii „Revista Presei”, care este situaţia în acest moment la Complexul Energetic Oltenia şi ce doresc sindicaliştii.

„Există patru contracte colective, de la cele patru unităţi care au fuzionat în CE Oltenia - SNLO, Turceni, Rovinari şi Craiova -, care trebuie armonizate în unul singur. Între ele sunt diferenţe foarte mari. Un miner care vine din SNLO câştigă 2.700 de lei, unul de la Turceni 4.000 lei. Sindicatele vor ca cei cu 2.700 de lei să fie aduşi la nivelul celor care câştigă 4.000 de lei, ceea ce administraţia nu acceptă”, a spus jurnalista.

Aceasta a adăugat că Marin Condescu este dispus să negocieze, dar la nivelul doi se vorbeşte despre acţiuni de protest.

„Din experienţa mea, câtă vreme va fi loc de dialog, Marin Condescu va negocia. În eşalonul doi, liderii sindicali vorbesc despre mitinguri de protest şi despre declanşarea conflictului de muncă, pentru că nici un salariat nu acceptă să piardă câteva milioane de lei vechi din salariu”, a încheiat Roxana Stoian.

Sindicalilştiii vor să armonizeze contractul ca toţi angajaţii să beneficieze de cele mai mari drepturi. Minerii şi energeticienii din Turceni şi Rovinari au avut salarii cu 25 la sută mai mari decât cei din SNLO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri