Salariații români vor plăti net contribuții sociale mai mari decât cei din 16 țări UE 28

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
cei-mai-saraci-pensionari-

Trecerea integrală a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat va face ca un salariat din România să verse statului o sumă netă superioară celei plătite de salariații spanioli, portughezi sau irlandezi.

Angajații români vor deveni, după data de 1 ianuarie de la care devin responsabili pentru totalitatea contribuțiilor sociale (pensie, șomaj, sănătate) în fruntea topului taxelor plătite, deși au cele mai mici salarii brute, după cum indică o analiză bazată pe modificările fiscale anunțate și pe cifre din 2016 ale Institutului Molinari și firmei de consutanță Ernst & Young.

Deja salariații din cinci țări UE plătesc net mai puțin.

Astfel în prezent la un salariu brut anual de 7.175 sde euro se plătesc contribuții sociale de 2.322 euro împărțite între angajat (959 euro) și angajator (1.363 euro). Salariatul român este mai taxat acum doar față de cel din Suedia (taxe sociale zero al angajat), Lituania (732 euro), Estonia (448 euro), Danemarca (145 euro) și Bulgaria (651 euro). Cele mai mari contribuții le plătesc statului cei din Germania și Franța, la un nivel de 9.400 euro pe an și salarii reale brute de 54.000-56.000 de euro.

Trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului  va schimba raportul. Pe lângă cele cinci țări menționate se vor adăuga alte 11 țări în care angajații plătesc taxe sociale mai mici în sumă netă decât în România. Aceasta deși salariile sunt incomparabil mai mari.

Salariatul român va plăti taxe sociale mai mari și decât spaniolii (33.984 euro salariu brut, contributie socială plătită statului de 1.661 euro), portughezii (salariu 21.577 euro, contribuții plătite de 1.918 euro). Practic salariatul român se va găsi foarte aproape de cel croat care plătește la bugetul social al țării sale 2.494 euro, dar are un salariu de dublu față de cel român. Românii vor achita mai mult statului și decât polonezii, ungurii, cehii, slovacii, salariații din țările baltice, cei din Malta, Cipru, etc.

Foto: Nu este luată în calcul contribuția de 2,25% care va reveni angajatorului după 1 ianuarie. Cifrele cu roșu sunt valori după 1 ianuarie 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri