Salariile au crescut cu 10 % într-un an

Data publicării:
femeie cu bani in mana - captura digi24-3

Statistica nu se referă doar la decembrie, lună influenţată de prime şi bonusuri salariale acordate de sărbători. Mai mult, cele mai mare creşteri au fost la stat, nu la privat.

Dintr-o analiză a statisticii privind salariile pe anul trecut fără să includă decembrie, adică luna primelor şi a cadourilor, reiese că românii au câştigat în medie cu 175 de lei mai mult decât în 2014. La baza ei stau însă deciziile statului de a majora salariul minim pe economie de la 900 de lei la 1050 de lei.

Apoi, tot statul a decis ca personalul medical să beneficieze de măriri salariale, adică un plus de 25 % începând cu 1 octombrie 2015. Aşa se poate explica faptul că analiza statisticii spune că în noiembrie faţă de octombrie salariul mediu net a crescut cu 47 de lei.

O contribuţie la această cifră a adus şi mediul privat, în special sectorul auto. Peste 3300 de lei a fost salariul mediu în noiembrie 2015, sumă cu aproape 13% mai mare decât în octombrie. De altfel, sectorul auto este unul dintre puţinele sectoare economice unde angajaţii primesc mai mulţi bani decât dacă ar lucra la stat.

De asemenea, peste 4.000 de lei au câştigat în noiembrie cei care au activităţi conexe extracţiei, sumă cu aproape 6% mai mare decât în octombrie 2015. Raportat an pe an, majorarea salarială a fost de 422 de lei, cea mai mare dintre toate sectoarele.

Problema rămâne însă alta şi este strict legată de decalajul dintre mediul privat şi cel de stat. Cu alte cuvinte, dintre salariile majorate direct proporţional cu performanţa şi cele majorate prin ordonanţă de urgenţă.

Spre deosebire de anii trecuţi, au crescut salariile mai mult în sectoarele direct influenţate de evoluţia consumului intern. Cei mai mulţi bani în plus la salariu i-au primit cei care lucrează în sectoarele farmaceutic şi în comerțul cu bunuri de larg consum. La polul opus, angajaţii magazinelor şi bancherii au beneficiat de cele mai mici creşteri salariale.

Pe categorii de angajaţi, de cele mai mari creșteri salariale au beneficiat muncitorii si personalul operaţional din moment ce aceştia aveau cele mai mici salarii din firmă iar creşterea forţată a salariului minim din ultimii ani a mărit constant şi numărul celor încadraţi în această categorie, chiar dacă mulți dintre ei nu au beneficiat de creșteri de salarii, ci a venit salariul minim la nivelul salariului lor.

Numărul mediu al salariaţilor a crescut constant în ultimii trei ani, dar a crescut puțin față de stimulentele acordate și față de dinamica economiei. Dacă în 2012 în România erau, în medie, 4,4 milioane de angajaţi legal, în 2015 numărul lor a ajuns la 4,5 milioane. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri