Salariile românilor ar putea scădea cu peste 16% anul viitor

Data actualizării: Data publicării:
Weekly Jobless Numbers Unexpectedly Rise
OAKLAND, CA - AUGUST 05: John Heckert wipes his eyes as he uses a computer to fill out paperwork for unemployment insurance at Eastbay Works Oakland One-Stop Career Center August 5, 2010 in Oakland, California. U.S. jobless claims unexpectedly rose by 19,000 new claims for the week ending on July 31. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Salariile românilor vor scădea cu peste 16% de anul viitor, din cauza transferării contribuţiilor la sănătate şi la pensii de la angajatori la angajaţi. Este concluzia consultanţilor fiscali consultați de Digi24, care spun că această reducere poate fi compensată doar dacă angajatorii vor mări lefurile salariaţilor.

O persoană plătită cu salariul mediu brut pe economie va rămâne cu mai puţini bani, spun specialiștii.

Exemplu de calcul:

Un salariat plătit cu 3.131 lei brut are, în prezent, de achitat la stat contribuţii de sănătate şi pensii (CASS și CAS) de 517 lei. Se mai adaugă impozitul pe venit de 16%, adică 418 lei. La sfârşitul lunii, după plata acestor impozite, el rămâne cu 2.196 lei net.

De anul viitor, după ce aceste contribuţii vor fi transferate pe umerii angajatului, acesta va avea de plătit dublu pentru CAS şi CASS. La același salariu brut, de 3.131 lei, angajatul va plăti contribuții de 1.096 lei. Vestea bună este că impozitul pe venit se va reduce de la 16% la 10%, adică 204 lei. Cu toate acestea, salariatul va încasa mai puţin decât acum: doar 1.831 de lei.

După ce tragem linie, vedem că acest salariat va pierde 365 de lei în fiecare lună. Procentual, înseamnă o scădere a salariului cu 16,6%.

Calculele contrazic asigurările oficialilor Ministerului de Finanţe, care spuneau că aceste modificări nu vor afecta angajaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri