Şapte bănci investigate pentru manipularea pieţei valutare, amendate cu 1,58 miliarde de dolari

Data publicării:
HSBC

 

Cele şapte bănci care se află în prezent în negocieri cu autorităţile de reglementare sunt Barclays, HSBC şi Royal Bank of Scotland din Marea Britanie, UBS din Elveţia şi Citigroup, J.P. Morgan Chase şi Bank of America din SUA.

Deşi obiectivul autorităţilor este să ajungă la un acord cu instituţiile bancare vizate până la jumătatea săptămânii viitoare, acest termen s-ar putea prelungi cu încă o săptămână, potrivit surselor The Wall Street Journal.

Dintre cele şapte bănci, Bank of America negociază doar cu autorităţile americane, în timp ce celelalte şase poartă discuţii cu instituţii atât din SUA, cât şi din Marea Britanie.

Amenda totală pe care cele băncile o vor plăti către autorităţile americane şi britanice se ridică la 1,58 miliarde de dolari, Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie urmând să primească între 300 şi 450 de milioane de dolari, cea mai mare penalitate aplicată vreodată într-o investigaţie.

Autorităţile analizează de mai bine de un şi jumătate acuzaţii potrivit cărora cele şapte bănci nu au supravegheat corespunzător activitatea traderilor săi şi nu au condus suficient de multe controale interne, în aceste condiţii mai mulţi angajaţi făcând schimb de informaţii referitoare la poziţiile adoptate pe piaţă şi la ordinele clienţilor, pentru a manipula piaţa valutară.

Săptămâna trecută, Royal Bank of Scotland Group, Citigroup şi Barclays au anunţat că au alocat în total 1,8 miliarde de dolari pentru acoperirea costurilor legate de închiderea unor investigaţii. RBS a pus deoparte 400 de milioane de lire sterline (639 milioane de dolari), Citigroup 600 de milioane de dolari, dintre care 300-400 milioane de dolari pentru investigaţia din Marea Britanie, iar Barclays a alocat în acelaşi scop 500 de milioane de lire, potrivit Bloomberg.

De asemenea, JPMorgan a constituit în trimestrul al treilea un provizion de 1 miliard de dolari, pentru costurile litigiilor legate în mare parte de investigaţiile privind piaţa valutară.

La rândul său, banca elveţiană UBS a pus deoparte 1,94 miliarde de dolari pentru litigii şi a confirmat că se află în negocieri cu Departamentul de Justiţie din SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri