Șase din zece directori financiari se tem de un război comercial între Statele Unite și Germania

Data actualizării: Data publicării:
BMW-AMerica

Schimbul de replici din ultima perioadă dintre preşedintele american Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel a provocat temeri că ar putea declanşa un război comercial, potrivit unui sondaj realizat de CNBC în rândul directorilor financiari de la 39 de companii mari.

Participanţii la sondaj au spus că sunt îngrijoraţi de relaţiile tensionate dintre Washington şi Berlin, după ce au ieşit la iveală diferenţe majore de opinie referitoare la climă, comerţ şi apărare, potrivit News.ro.

Peste 64% dintre directorii financiari intervievaţi au spus că sunt destul sau foarte preocupaţi de atmosfera tensionată care s-a creat între Statele Unite şi Germania.

Totuşi, 30,8% dintre respondenţi au afirmat că nu sunt deloc îngrijoraţi că politicile administraţiei Trump şi retorica preşedintelui faţă de Berlin vor duce la un război comercial.

Numai 5% dintre persoanele intervievate au spus că nu  ştiu dacă cele mai recente evoluţii politici ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

CNBC Global CFO Council reprezintă unele dintre cele mai mari companii publice şi private din lume, care cumulează o capitalizare de piaţă de peste 4.000 de miliarde de dolari, la nivelul unor sectoare economice diverse. Sondajul în rândul directorilor financiari ai companiilor din cadrul consiliului a fost efectuat în perioada 2-16 iunie.

La o întâlnire cu oficialii UE de la sfârşitul lunii mai, Trump ar fi afirmat că politicile comerciale ale Germaniei sunt foarte, foarte proaste.

Cu toate că reprezentanţii Casei Albe au încercat să respingă relatările presei, Trump şi-a exprimat de mult timp frustrarea faţă de excedentul comercial al Germaniei cu Statele Unite, insistând că importurile din Germania au afectat industria americană.
În ianuarie, Trump a ameninţat că va impune o taxă de 35% pe importurile din Germania.

Angela Merkel, cancelarul german, a răspuns miercuri criticilor lui Trump, la un eveniment alături de diplomatul american de origine germană Henry Kissinger. Ea a spus că relaţiile transatlantice sunt mai mult despre echilibrarea intereselor şi o situaţie avantajoasă ambelor părţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri