Saudi Aramco a devenit cea mai valoroasă companie din lume, după ce oferta sa publică inițială a bătut toate recordurile

Data publicării:
Oil Fields In Northern Iraq Try To Reach Maximum Production capacity.
FOTO: Getty Images

Arabia Saudită deține cea mai valoroasă companie din lume, după ce a atras peste 25 de miliarde de dolari în cea mai mare ofertă publică inițială desfășurată vreodată.

Monopolul de stat din industria petrolului, Saudi Aramco, a vândut 3 miliarde de acțiuni la prețul de 8,53 dolari fiecare, doborând recordul stabilit de compania chineză Alibaba în cadrul ofertei sale publice din 2014, informează CNN.

Operațiunea desfășurată zilele trecute stabilește valoarea Saudi Aramco la 1700 de miliarde de dolari, compania petrolieră devenind astfel cea mai valoroasă companie tranzacționată pe bursă, înaintea americanilor de al Apple, a cărei valoare a fost stabilită la 1150 de miliarde de dolari.

Saudi Aramco a anunțat luna trecută că intenționează să vândă 1,5% din cele 200 de miliarde de acțiuni. Suma atrasă ar putea atinge 29,4 miliarde de dolari, dacă compania își exercită opțiunea de a vinde mai multe acțiuni.

Deși a stabilit un nou record, oferta publică inițială desfășurată de Saudi Aramco este sub așteptările Arabiei Saudite.

Anunțată inițial în 2016, privatizarea parțială a companiei avea ca scop începerea unui noi ere de liberalizare a economiei Arabiei Saudite.

Suma atrasă urma să meargă către Planul 2030 al prințului moștenitor Mohammed bin Salman, de a elibera regatul de depedența de petrol și dezvoltarea altor sectoare ale economiei, dând un semnal către investitori că piața din Arabia Saudită este deschisă.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri