Scade consumul de bere, bugetul pierde bani

Data publicării:
bere-halba

Un sfert de oră. Atât trebuie să muncească un român ca să cumpere un litru de bere. Un german, însă, lucrează doar 4 minute pentru aceeaşi cantitate de bere. Preţul pe litrul de bere la raft este, în medie, 80 de eurocenţi, cu 30 de eurocenţi mai ieftin decât în Germania, unde salariile sunt de şapte ori mai mari. Clienţii spun că berea s-a scumpit.

Pentru cei cu bugete mai mici, berea în sticla de plastic este cea mai ieftina varianta, costa 3 lei litrul. Cele mai mari preţuri sunt la restaurante şi la terasele din centrul Bucureştiului.

În general, românul preferă berea blondă, rece. Draught-urile, care au un preţ de 10 lei, spre exemplu, sticla, 7-8 lei”, spune un barman.

Preţurile ridicate, dar şi vremea rece, au contribuit la scăderea cu 10 la sută a consumului de bere în primele şase luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2013. Din această cauză, bugetul statului a încasat cu 60 de milioane de lei mai puţin din taxe. Asta pentru că 50 la sută din preţul final se duce la stat sub formă de taxe. Comercianţii spun ca dacă acciza la alcool s-ar reduce, atunci consumul ar creşte din nou.

Să se reducă cu vreo 5 la sută ar însemna, şi vă daţi seama că ar fi bine pentru toată lumea. Toată lumea ar avea de câştigat”, susține Alexandru Groza, reprezentantul unui local.

Deocamdată, nu se ştie cum va fi calculată acciza pentru anul viitor.

O soluţie firească ar fi revenirea la nivelul de acciza din ianuarie 2013, nivel care situează România la un nivel de acciza comparabil cu Germania, pentru că, în momentul de faţă, acciza la bere este mai mare decât plăteşte un cetăţean german atunci când consumă o bere”, a declarat Constantin Bratu, directorul general al asociației Berarii României.

Românii beau bere în valoare de 1,6 miliarde de euro, iar jumătate dintre ei preferă să o cumpere în ambalaj de plastic, pentru că este mai ieftină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri