Scumpire așteptată a carburanților

Data actualizării: Data publicării:
POMPA BENZINA GETTY

Preţul petrolului Brent a depăşit 52 de dolari pe baril în urma acordului OPEC pentru reducerea producţiei. După astfel de evoluții, ca regulă, producătorii de carburanți majorează prețul acestora.

POMPA BENZINA GETTY

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a depăşit joi 52 de dolari pe baril, în urma acordului OPEC de miercuri pentru reducerea producţiei cu 1,2 milioane de barili pe zi, transmite MarketWatch, informează News.ro.

Acordul este primul efort comun al OPEC pentru reducerea livrărilor după 2008 şi a dus la creşterea cotaţiilor ţiţeiului cu peste 10% în timpul nopţii.

La bursa din New York, cotaţia petrolului de referinţă pe piaţa americană, cu livrare în ianuarie, este în urcare cu 6,6%, la 53,3 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent este tranzacţionat în creştere cu 0,9%, la 52,2 dolari pe baril.

Reducerea cu 1,2 milioane de barili pe zi a livrărilor de petrol ale OPEC echivalează cu 1% din producţia mondială, ceea ce va contribui la limitarea excesului de ofertă care a dus la scăderea cotaţiilor în ultimii doi ani.

Potrivit acordului, Arabia Saudită va suporta cea mai mare parte a reducerii producţiei de ţiţei, de 486.000 de barili pe zi.

Irakul a acceptat în ultimul moment să limiteze livrările cu 20.000 de barili pe zi.

Nigeria şi Libia au fost exceptate de la acord, întrucât producţia lor a fost afectată de atacuri ale militanţilor asupra infrastructurii petroliere.

OPEC va analiza eficienţa acordului peste 6 luni.

Preţurile mai mari ale petrolului îi vor determina însă pe producătorii americani de petrol de la exploatările de şist să majoreze cantităţile de ţiţei extrase.

Cele mai recente date ale Administraţiei pentru Informaţii în Energie din SUA arată că producţia de petrol a urcat cu 9.000 de barili pe zi, la 8,7 milioane de barili, în săptămâna încheiată pe 25 noiembrie.

Un alt semn de întrebare este cooperarea producătorilor din afara OPEC, care ar trebui să reducă livrărilea cu 600.000 de barili pe zi.

Rusia a anunţat că va restrânge livrările de petrol cu 300.000 de barili pe zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri