Scumpire nefirească a locuințelor

Data publicării:
case cartier rezidential imobiliar sursa foto digi24

Creşterea prețurilor dă impresia că piaţa imobiliară ar fi cu motoarele turate, dar preţurile cerute de proprietari pe locuinţele vândute este mai mult o speculare a situației create de dezbaterile la legea dării în plată.

În primele trei luni din acest an locuinţele s-au scumpit cu 6,5 la sută, informează portalul imobiliare.ro. Astfel, preţul mediu pe metrul pătrat la nivel național a ajuns la 1013 euro, cu 62 de euro mai mult decât la sfârşitul lunii decembrie. Datele arată că cele mai mari creşteri sunt la apartamentele noi, în timp ce la locuinţele vechi preţurile stau.

Era de aşteptat ca locuinţele noi să se mai scumpească, chiar dacă pe piaţă au apărut noi construcţii anul trecut. Dar cei mai hotărâți dinttre cumpărători caută disperați să mai prindă credite cu avans mai mic, căci nimeni nu știe exact ce se va întâmpla după aprobarea legii dării în plată. Așa că la o lună de la pornirea programului Prima Casă, două bănci au terminat deja fondurile. Guvernul nu a anunţat încă dacă va suplimenta sau nu.

Clujul este oraşul cu cele mai mari creșteri de prețuri din ţară. Preţul pe metrul pătrat a urcat în primele trei luni din acest an cu 7,2 la sută faţă de finalul anului trecut, la 1.197 de euro. Contrar trendului general, la Cluj locuinţele vechi au fost cele care s-au scumpit mai mult decât cele noi.

În Bucureşti locuințele s-au scumpit cu 3,3 la sută în trei luni şi, pe medie, metrul pătrat este acum în capitala României sub cel din capitala Ardealului - 1104 de euro. Dar la București locuinţele noi sunt cele care au înregistrat cele mai mari creşteri de până la 7 la sută.

Dar chiar și la un preț mediu de 1.144 de euro pe metru pătrat, în blocurile noi, acest preț tot este sub media Clujului.

Deși numărul locuințelor noi terminate în capitală a crescut cu 20% anul trecut și în mod normal prețurile ar fi trebuit să crească distorsiunea din piață a schimbat trendul.

În Timişoara locuinţele s-au scumpit cu 2,1 la sută în primele trei luni din acest an, în Iaşi cu 5,4 la sută, în Constanţa cu 3,2 procente, iar în Braşov majorarea a fost de aproape cinci procente.

Anul trecut s-au dat în folosinţă peste 47 de mii de locuinţe în toată ţara, cu zece la sută mai multe decât în 2014.

Preţ metrul pătrat util - sursa:imobiliare.ro

ian-mart 2016 1.013 euro

dec 2015 951 euro

Preţ metrul pătrat util Cluj - sursa:imobiliare.ro

ian-mart 2016 vs dec 2015

Locuinţe vechi + 72 euro

Locuinţe noi + 63 euro

Preţ locuinţe Bucureşti - sursa:imobiliare.ro

ian-mart 2016 vs dec 2015

3,3 %           

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri