Scutiri de taxe pentru cei care investesc în firme mici

Data publicării:
BANI SI CALCULATOR

Cosmin Drăgoi are nevoie de peste 200.000 de euro pentru a construi şi lansa pe piaţă un aparat inteligent de reducere a consumului de energie. Proiectul e încă pe hârtie, dar speră să găsească investitori.

Vorbim despre un produs care să eficientizeze consumul unei case, încât să fie controlat în orice secundă, să poată fi măsurat. Partea de software este cea care face, practic, optimizarea”, spune Cosmin Drăgoi, antreprenor.

Astfel de idei de afaceri îşi vor putea găsi mai uşor finanţare, odată ce preşedintele va promulga o lege recent adoptată. Actul normativ prevede că investitorii individuali, denumiţi şi „business angels”, sunt scutiţi de unele impozite.

Astfel, cel care investeşte între 3.000 de euro şi 200.000 de euro într-o firmă aflată la început, nu mai plăteşte impozit pentru dividende vreme de trei ani.

În schimbul finanţării, primeşte acţiuni în noua afacere. Dacă vinde aceste acţiuni, profitul obţinut nu este impozitat. Cu o condiţie: să ramână în firmă cel puţin trei ani.

e-commerce, mobilul şi tot ceea ce ţine de tipul de comunicare şi tranzacţionare pe mobil. Multe investiţii în această direcţie vor fi foarte bine primite de piaţa liberă”, afirmă Dragoş Petrescu, investitor.

Cristian Logofătu a primit deja ajutorul unui investitor privat, iar firma sa este listată la bursă şi valorează 8 milioane de lei.

„Pentru o companie, un start-up, cu atât mai mult în zona de servicii, problema cea mai mare, chiar şi după ce începi să ai succes, este lipsa garanţiilor”, spune Cristian Logofătu, antreprenor.

Acesta este şi motivul pentru care băncile refuză să crediteze afacerile la început, deşi susţin că nu primesc proiecte credibile.

„Ne uităm lung până găsim clienţi, deci nu e că nu vrem să finanţăm. Partea cu business angels e frumoasă, dar sunt şi destul de multe costuri”, susține Ramona Ivan, director într-o bancă.

În România sunt circa 100 de investitori inviduali, în timp ce media în uniunea europeană este de 10 ori mai mare. Cei mai mulţi s-au orientat spre domeniul IT, care aduce cele mai mari profituri. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri