Se adâncește prăpastia dintre săraci și bogați

Data publicării:
diferente economice romania

Nordul Moldovei va rămâne în continuare cea mai săracă regiune a ţării, chiar dacă şi aici vor creşte salariile. Procentul e 17% până în 2018 - un ritm insuficient pentru a recupera din decalajul faţă de restul ţării, care se va dezvolta mult mai repede. În ceva mai mult de doi ani, lefurile românilor din nordul Moldovei vor reprezenta 83,4% din salariul mediu la nivel naţional naţional. În prezent procentul e de 84,5%.

Ieşenii vor încasa un salariu mediu net de aproape 2100 de lei, cea mai mare valoare din această regiune. La polul opus vor fi ca şi acum locuitorii din Vaslui, ale căror salarii abia vor trece de 1600 de lei”, transmite corespondentul Digi24 Teodora Tompea.

Vasluiul va rămâne şi judeţul cu cel mai mare şomaj din ţară, aproape 10%, fiind urmat de Telorman şi Galaţi.

Oltenia se va lupta şi ea cu un nivel ridicat al şomajului, chiar dacă numărul locurilor de muncă va creşte cu aproape 38 de mii până în 2018. Cele mai afectate judeţe de lipsa locurilor de muncă vor rămâne Mehedinţi, Dolj şi Olt”, transmite corespondentul Digi24 Sidonia Ghindeanu.

Un loc de muncă în Capitală va rămâne visul multor români. Iar asta pentru că aici, salariile sunt cele mai mari din ţară şi vor continua să crească. Cei de la Comisia de Prognoză se aşteaptă la o majorare de 509 lei până în 2018. În plus vor continua angajările, pentru că oraşul se dezvoltă continuu şi va trage în sus şi zona Ilfovului. Şomajul în zonă va ajunge la doar 1,5%.

Devenite adevăraţi magneţi pentru investitori, şi judeţele din Vestul ţării vor avea parte de o dezvoltare accelerată. Salariile vor creşte cu 20% până în 2018, atât în Cluj, cât şi în Timiş.

Pentru ca România să se dezvolte unitar e nevoie, în primul rând, de descentralizare, spun specialiştii.

Ionuţ Simion, director PwC România: Dai posibilitatea fiecărei zone să aibă acces la resurse şi să-şi ia deciziile locale în funcţie de nevoi.

În plus, sunt necesare şi autostrăzi care să ajungă şi în zonele sărace ale ţării, de o cale ferată care să permită viteze comparabile cu cele ale statelor din jur şi de aeroporturi moderne.

Ionuţ Simion, director PwC România: Sunt companii care lucreaza la 2-3 schimburi in Romania pt ca vor sa foloseasca la maxim capacitatea pe care o au. Sunt companii localizate în Arad, Timişoara, a căror producţie poate avea debuşeul imediat în piaţa de vest a Europei.

Infrastructura ar putea transforma şi Oltenia sau Moldova în zone interesante pentru investitori, ceea ce ar duce la crearea de locuri de muncă şi la creşterea veniturilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri