Sechestrul DIICOT, piedică pentru vânzarea Rompetrol către chinezi

Data publicării:
ROMPETROL RAFINARE - SITE-3

Compania care deţine cea mai mare rafinărie din România a schimbat în ultimii ani mai mulţi proprietari: Dinu Patriciu, compania de petrol şi gaze a Kazahstanului şi acum, o mare firmă din China - fără să scape încă şi de datoriile către statul român.

În urmă cu 16 ani, Dinu Patriciu cumpăra rafinăria Petromidia cu 50,5 de milioane de dolari, preluând şi datoriile acesteia. Odată ce a devenit proprietar, a cerut amânarea plăţilor, iar acestea se rostogolesc şi ajung la 600 de milioane de dolari. În 2007, omul de afaceri devine miliardar odată cu vânzarea companiei către kazahii care ar fi plătit 1,6 miliarde de dolari. Problema datoriilor nu a fost însă rezolvată nici cu această ocazie, iar guvernul Victor Ponta se mulţumeşte, în 2013, cu doar 200 de milioane de dolari sub forma unui pachet de acţiuni ce urmează să fie vândute. Anul acesta, o companie energetică din China cumpără de la KazMunayGaz rafinăriile şi benzinăriile fostului Rompetrol. Plătesc 680 milioane de dolari. Până acum, statul nu a încasat niciun ban din datorie şi nici fondul de investiţii de un miliard de euro promis de kazahi nu s-a mai realizat. Fiscul, în 2010, şi acum DIICOT au pus sechestre pe activele companiei în încercarea de a desluşi unde s-au pierdut fără urmă peste 700 de milioane de dolari.

Este posibil ca tranzacţia să fie amânată, pentru că pune în discuţie valoarea activelor. Guvernul are propria sa strategie din care nu ştiu ce se va realiza, inclusiv acel fond de investiţii este greu de presupus că se va înfiinţa. Pe de altă parte, avem o acţiune în justiţie”, spune Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării.

În plus, specialiştii spun că sechestrul pus de DIICOT asupra rafinăriei Petromidia a pune în pericol orice modernizări planificate de actualii proprietari, pe bani împrumutaţi de la bănci, şi ar putea chiar să blocheze întreaga tranzacţie.

S-ar putea să aibă probleme în sensul în care activele care sunt sechestrate nu pot fi folosite ca gaj”, spune Dan Schwartz, consultant fiscal.

Tranzactia dintre KazMunayGaz şi China Energy Company ar trebui să se finalizeze în octombrie, dar numai dacă şi autoritatile române îşi vor da acordul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri