Șeful Apple este criticat pentru pachetul financiar de 99 de milioane de dolari încasat în 2021

Data publicării:
Apple Unveils iPhone 6
Tim Cook, la lansarea iPhone6. Gulliver/GettyImages

Investitorii Apple sunt sfătuiți să voteze împotriva unui pachet salarial de 99 de milioane de dolari acordat șefului Apple, Tim Cook, în 2021, informează BBC.

Institutional Shareholder Services (ISS), companie de consultanță și guvernanță corporativă, și-a manifestat îngrijorarea privind dimensiunea recompensei. În 2020, valoarea pachetului financiar al lui Tim Cook a fost de 14,8 milioane de dolari.

Pachetul financiar primit de Cook, a cărui avere depășește 1 miliard de dolari, a fost compus din acțiuni, salariu și alte costuri. Anul trecut, Tim Cook a primit acțiuni în valoare de 82 de milioane de dolari, un bonus în cash de 12 milioane de dolari, un salariu anual de 3 milioane de dolari și alte forme de compensare.

Într-o scrisoare către acționari, ISS a spus că sunt "îngrijorări consistente" privind "forma și magnitudinea" pachetului. "Pentru jumătate din pachet nu există criterii de performanță", se arată în mesajul ISS.

Tim Cook, în vârstă de 61 de ani, a vorbit deseori despre probleme de egalitate și drepturile omului și a promis în 2015 că își va dona întreaga avere înainte de a muri. Potrivit ISS, CEO-ul Apple a primit un pachet financiar de 1.447 de ori mai mare decât venitul angajatului obișnuit Apple.

Anul trecut, un document al Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA a arătat că Tim Cook a donat acțiuni Apple în valoare de 10 milioane de dolari în scopuri caritabile.

Compania din spatele iPhone, iPad și MacBook a devenit prima din lume care a atins o valoare de piață de 3.000 de miliarde de dolari, în ianuarie 2022. Ulterior, a scăzut la 2.800 de miliarde de dolari.

În ultimii 11 ani, de când Tim Cook a venit la conducerea Apple, veniturile acționarilor au crescut de 10 ori. Apple urmează să aibă în martie întâlnirea anuală a acționarilor. Cu toate acestea, votul acționarilor este consultativ, decizia privind pachetele financiare aparținând Consiliului de administrație. La întâlnirea de anul trecut, 95% din acționari au susținut pachetele financiare ale conducerii.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri