Sari la conținut

Şeful Consiliului Concurenţei explică de ce nu a fost încasată o amendă aplicată în cazul Loteria

"Mi se pare îngrijorător că ANAF nu a putut să colecteze amenda acordată Intralot încă de acum un an, pentru că aceasta nu are sediul în România, ci în Grecia. Sunt convins că ANAF are raţiunile lui, procedurile lui, legislaţia lui, care o împiedică să facă acest lucru.

Dar suntem membri UE, iar unele decizii pe care Consiliul Concurenţei le ia nu sunt date doar în virtutea legii româneşti, ci şi în virtutea tratatului UE. Să nu fim în stare să colectăm o sancţiune din acest motiv arată că este o problemă a tratatului UE", a declarat, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de Mediafax.

El a menţionat că în această situaţie sunt mai multe companii, suma amenzilor necolectate deoarece firmele amendate nu au sediul în România fiind de circa 2 milioane de euro. Una dintre amenzi a fost acordată unei companii elveţiene din domeniul armamentului, fiind vorba despre câteva sute de mii de euro.

Consiliul Concurenţei a amendat, în luna ianuarie anul trecut, Loteria Română şi companiile Intralot, Intracom şi Lotrom cu amenzi în sumă totală de 16,85 milioane lei pentru o înţelegere privind implementarea programului video-loterie care a eliminat competiţia de pe piaţă într-un contract pe zece ani, derulat în perioada 2003-2013.

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a dat amenzi în valoare de 41 de milioane de euro, dublul totalului din 2013.