Silicon Valley, la Cluj. Americanii fac bani din inteligența românească

Data publicării:
horia hedesiu

 „Istoria începe undeva în 93. Eram tânăr asistent la Universitatea Tehnică, am intrat într-o zonă de proiecte de cercetare la facultate şi am gasit soluţia National Instruments care m-a ajutat foarte mult în ducerea la bun sfârşit a proiectelor. Bucuria a fost că am găsit un român american cu care am început colaborarea, care peste timp s-a concretizat în 2005 în înfiinţarea National Instruments aici, în Cluj”, povestește Horea Hedeșiu, managerul companiei IT din România.

Unul dintre lucrurile pe care le fac eu aici este să ofer training developerilor şi echipei de aici, nu doar echipei cu care lucrez eu, ci întregii echipe. Le ofer informaţii despre diferite tipuri de aplicaţii, despre diferite viziuni culturale legate de compania noastră pe care nu le au aici. Cum sunt IT-iştii români? Sunt foarte inteligenţi, foarte, foarte inteligenţi”, spune Mike Trimborn, senior group manager.

Aprecierea e cu atât mai importantă cu cât, la nivel mondial, compania are peste 7.000 de angajaţi şi filiale în aproximativ 50 de ţări.

Dezvoltarea domeniului IT în România i-a determinat pe unii angajaţi din SUA ai companiei să se mute în Cluj-Napoca. Marcelo a procedat aşa. După cinci ani petrecuţi la filiala din Austin a firmei, a ales România.

„Ceea ce am învaţat este ca visul american este mai mult o idee şi nu neaparat un loc, este despre căutarea fericirii. Acesta este un lucru pe care l-am învăţat cu adevarat, căutarea fericirii nu este doar despre a fi într-un loc numit America, dar oriunde unde poţi fi fericit. (Reporter: Aici eşti fericit?) Da, cu siguranţă sunt”, spune Marcelo Izaguirre, inginer IT.

Cătălin Olteanu este românul care, la 28 de ani, a pus la cale o tranzacţie cu gigantul IT Microsoft. Suma obţinută nu a fost făcută publică, dar banii au fost investiţi tot într-o firmă software.

Sunt pasionat de IT, e domeniul în care consider că pot să adaug ceva unic, am anumite cunoștințe și calități în domeniu și pasiunea. Am considerat ca este o oportunitate de business bună, plus că sunt din România şi cunosc bine piaţa, ne-a determinat să continuăm sau să deschidem un centru nou la Cluj”, a declarat Cătălin Olteanu.

În ultimii cinci ani a crescut de la o companie de 15 milioane pe an, la o companie de 40-50 de milioane pe an”, spune Ionuţ Nechita, manager general al UMT Software.

Cei mai mulţi dintre clienţii firmei româneşti sunt companii americane. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri