Șomaj ridicat și investiții scăzute, în ciuda veștilor bune privind creșterea economică

Data publicării:
crestere somaj

Creşterea Produsului Intern Brut ar trebui să se vadă şi într-o ofertă mai mare de locuri de muncă. Lucrurile stau însă exact pe dos. În luna iunie, şomajul a atins un nivel record: peste 735.000 de persoane nu aveau oficial un loc de muncă. Aproape la fel de rău era şi în 2009 pe piaţa muncii, dar atunci eram în plină recesiune.

Nici cei care au un serviciu nu sunt foarte fericiţi. Salariul mediu a scăzut cu 5 lei în iunie, până la 1.606 lei pe lună.

Cu bani mai puţini la dispoziţie, românii s-au limitat doar la strictul necesar. Dovadă că în prima jumătate de an, magazinele au vândut cu 0,4% mai puţin.

Adevărata criză s-a simţit, însă, în afacerile companiilor petroliere. La fel s-a întâmplat şi în cazul consumului de energie electrică. Acesta a coborât cu 7,5% din ianuarie până în iunie. Autoritățile sunt primele care au renunţat la iluminatul public, care s-a redus cu peste 9%.

Toate acestea sunt semne că economia este departe de a fi sănătoasă. Iar şanse de redresare nu are, în lipsa investiţiilor. Cele de la buget s-au redus cu aproape 10%, în timp ce străinii abia au investit în jur de 600 de milioane de euro în prima jumătate de an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri