Starea investiţiilor în țară. Ce companii au renunțat să deschidă fabrici în România

Data publicării:
turbine eoliene 2

Aproape 7.000 de noi locuri de muncă şi investiţii străine de peste 1,44 miliarde de euro erau anunţate de prefecturi, anul trecut. Cel mai solicitat domeniu de către străini era cel al energiei regenerabile. De la jumătatea anului însă, autoritățile au luat decizia de a reduce certificatele verzi. Astfel, până în 2017-2018, investitorii în energie verde vor primi doar jumătate din subvenții.

Timişul se află în topul județelor cu cele mai mari investiții. Aici s-au creat cele mai multe locuri de muncă, în urma investiţiilor străine care se ridică la aproape 132 milioane de euro.

O investiție mult mai mare, de 500 de milioane de euro, era cea din localitatea Păltiniș, județul Botoșani. Aici, compania Terra SPV ONE, care se ocupă cu producerea de energie electrică eoliană, urma să asigure 200 de locuri de muncă.

Următorul în topul județelor cu cele mai mari investiții străine este Dâmbovița. În localitatea Dărmănești, o investiție de aproximativ 180 de milioane de euro a firmei Eurotion Electronics, producătoare de electronice, creează 2250 de locuri de muncă.

Și în județul Arad, cu 100 de milioane de euro, firma Silurus asigură 15 locuri de muncă, în domeniul energiilor regenerabile. O investiție străină de succes anunțată în primăvara acestui an este a celor de la Mercedes Benz, în județul Alba. Cu peste 300 de milioane de euro, aceștia vor schimba orașele Cugir și Sebeș.

Proiecte anunțate, dar ratate

Pe de altă parte, există și oameni de afaceri care au anunțat că investesc în Romania, dar s-au răzgândit și au ales alte ţări din Europa. Este cazul unor mari companii industriale care ar fi putut aduce milioane de euro în România, însa fie birocrația, fie modificarea imprevizibilă a legilor au făcut ca aceste firme să renunțe la ideea de a-și deschide reprezentanțe sau hale de producție în România.

Sterckx, proiect de 10-12 milioane de euro. Este şi cazul unei fabrici de compost de ciuperci, care a renunţat la investiţia de 10-12 milioane de euro pe care o anunţase în judeţul Braşov. Firma belgiană Sterckx demarase toate formalităţile pentru a ridica în apropierea localităţii Codlea, în judeţul Braşov, prima fabrică de compost pentru ciupercile champignon, dar a decis în ultimul moment să preia o fabrică din Ungaria aflată în faliment.

Goldex Industry, linie de asamblare a tractoarelor. Și contractul semnat de autoritățile din Galați cu firma Goldex Industry, care intenţiona să deschidă o fabrică de tractoare la Galaţi, a fost reziliat ca urmare a neplăţii taxelor şi redevenţei pentru suprafaţa de teren concesionată. Compania româno-chineză a concesionat anul trecut în Zona Liberă Galaţi cinci hectare de teren, planurile fiind de a deschide o linie de asamblare a tractoarelor.

Zewa, proiect de 120 de milioane de euro. Un alt exemplu vine din Alba, unde o companie suedeză, prezentă în România prin brandul Zewa, a renunțat la investiția de la Sebeș, cifrată la 120 de milioane de euro. Decizia a venit la doar o zi după ce Consiliul Local Sebeș a respins scoaterea la vânzare prin licitație a unui teren de 3,6 hectare, dorit de companie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri