Sari la conținut

Statistica a calculat. O ducem cu 58,3% mai bine față de octombrie 1990

Laptele și mierea par a curge în România dacă analizăm creșterile de salarii în luna iunie a acestui an față de anul trecut, dar și comparativ cu 1990, potrivit datelor privind câștigurile salariale pe economie din luna iunie, comunicate luni de către Institutul Național de Statistică.

Nivelul de trai. Acesta poate fi exprimat statistic prin indicele câștigului salarial real, adică raportul dintre creșterea salariilor nominale și cea a prețurilor. Față de luna octombrie 1990 indicele câștigului salariul real a fost de 158,3%, acesta fiind, totodată, și cu 0,9% mai mare comparativ cu luna precedentă. În raport cu aceeași perioadă a anului trecut, indicele câștigului salarial real a fost de 115,1% ceea ce înseamnă o ameliorare de 15,1% a raportului salarii nete - prețuri.

Cum au fost veniturile în luna iunie

Câștigurile medii nominale brute au crescut în luna iunie cu 0,7% față de mai 2016. Câștigul brut a fost de 2.874 lei în timp ce câștigul net a fost de 2.078 lei. Cele mai mari saalrii s-au întâlnit în zona serviciilor din tehnologia informației (5.295 lei) iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.251 lei). Cel mai probabil, însă, nivelul comunicat al salariilor din hoteluri și restaurante este irelevant din cauza practicilor larg răspândite de a plăti angajații sub diferite form nerecunoscute legal.

Potrivit tabelelor INS, pe lângă sectorul tehnologiei informaţiei (IT), câştigul mediu net din România a depăşit nivelul de 1.000 de euro (4.500 lei) în luna iunie în doar două sectoare: extracţia petrolului şi a gazelor naturale (4.740 lei) şi intermedieri financiare (4.586 lei).

Creşterea salariilor a accelerat în ultimele luni ale anului trecut, după ce s-au aprobat mai multe majorări salariale consistente în sistemul bugetar.

De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie  s-au majorat cu 15% salariile din învăţământ şi cu 10% salariile celorlalţi bugetari.

Sectorul privat, mai prost plătit decât cel bugetar

Potrivit News.ro, în urma acestor majorări, diferenţa dintre salariile bugetarilor şi câştigurile din companii s-a adâncit puternic. În 2014, câştigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurenţial, iar în 2015 ecartul a urcat la 16%, arată datele publicate recent de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).

Pentru 2016, prognozele oficiale arată că venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va ajunge la 3.231 lei, nivel cu 22,6% mai mare decât câştigul brut din sectorul concurenţial, care include companiile.