Statul a plătit 240 de milioane de lei despăgubiri pentru procesele pierdute la CEDO, în ultimii ani

Data publicării:
anrp

Peste 1000 de români au cerut la CEDO condamnarea României pentru că agenţiile guvernamentale şi instanţele nu au reuşit să aplice legile care prevedeau restituirea proprietăţilor confiscate de regimul comunist. Potrivit unui raport al Ministerului Finanţelor, cele mai mari despăgubri au fost plătite între 2007 si 2010, peste 136 de milioane de lei. Asta înseamnă mai bine de jumătate din toată suma pe care România avut-o de plătit în ultimii 18 ani. În perioada în care ţara noastră era condamnată la CEDO, procurorii anticorupţie au descoperit mari nereguli la instituţia care se ocupă cu acordarea despăgubirilor. Omul de afaceri Horia Simu ar fi primit ilegal 128 de milioane de euro pentru un teren de zece hectare.

Horia Simu este acum judecat la Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii au pus sechestru pe avere, printre care şi 200 de opere de artă.

O despăgubire de 60 de milioane de euro a fost aprobată şi pentru omul de afaceri Stelian Gheorghe. Toată Comisia centrală pentru acordarea despăgubilor din cadrul ANRP a fost pusă sub urmărire penală. Unii membri au fost arestaţi preventiv, printre care şi fosta şefă Antimafia, Alina Bica.

Procurorii au deschis în total cinci dosare legate de fraudele comise la ANRP. Alte 200 de retrocedări sunt în curs de verificare. Prejudiciul ar putea depăşi o jumătate de miliard de euro. La Autoritatea Naţională pentru Resturirea proprietăţilor mai sunt cel puţin 60 de mii de dosare care aşteaptă să fie analizate. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri