Statul renunță la o treime din acțiunile deținute la Rompetrol

Data publicării:
15032013 20m 20rompetrol 20bc-49775

Guvernul împreună cu Grupul Rompetrol au ajuns la o înţelegere pentru a stinge datoria istorică. Este vorba de 500 de milioane de lei pe care statul îi are de recuperat.

Statul rămâne cu un pachet de peste 18% și încasează contravaloarea negociată cu partenerii kazahi, dar, repet, nu vinde tot și nu încasează prețul unitar corespunzător intregului pachet”, a declarat, pentru Digi24, Remus Vulpescu, reprezentantul statului în Rompetrol.

Potrivit calculelor Digi24, statul pierde de două ori. Pe de o parte, pierde aproximativ 35% din acțiunile pe care le deține în compania Rompetrol, în prezent ea deține 44% din acțiuni. Pe de altă parte, pierde șansa de a recupera datoria integrală, de 516 milioane de euro.

Dacă va rămâne acționar semnificativ, așa cum se menționează în acest acord, adică va avea aproximativ 10% din acțiuni, va pierde restul de acțiuni la o sumă mult mai mică.

Statul vinde 27% din Petromidia

Acționar semnificativ înseamnă o deținere de peste 10%. Prin urmare, statul ar urma să vândă aproape 35% din acțiunile Rompetrol Rafinare. La cotațiile actuale ale acțiunilor, pe un asemenea pachet s-ar încasa aproximativ 220 de milioane de euro. Cifra este similară cu cea dintr-un document intern al Guvernului, din decembrie anul trecut. Însă atunci nu era pomenită păstrarea vreunui pachet de acțiuni.

Suma s-ar putea să fie prea optimistă și din cauză că prețul acțiunilor Rompetrol Rafinare au urcat la bursă în acest an.

Kazmunaigaz vrea acțiunile statului, dar a sublinitat de fiecare dată că va conta prețul de vânzare.

Istoricul operațiunilor

În septembrie 2010 compania kazahă trebuia să achite la bugetul de stat 603 milioane de dolari, în momentul în care ajungeau la scadență obligațiuni emise în 2003 pentru datorii uriașe la buget ale companiei care, la acel moment, era sub controlul lui Dinu Patriciu.

Kazahii au plătit doar 71 de milioane de dolari, astfel încât statul să nu ajungă majoritar, iar restul datoriei a fost convertită în acțiuni, operațiune care a fost înregistrată în iunie 2011. Statul a contestat în instanță această conversie, dar prin această înțelegere de acum se pune capăt procesului. Guvernul orice ar face nu are cum să recupereze integral datoria. Chiar și cu dobânzile plătite de Rompetrol Rafinare între 2003 și 2010, nu se va acoperi întreaga sumă.

Kazmunaigaz anunța atunci când datoria a ajuns la scadență că nu avea bani să plătească tot, dar mișcările făcute anterior arată că, de fapt, plănuiau în detaliu să transforme datoria în acțiuni. În ianuarie 2010, grupul Rompetrol deținea direct și indirect 64% din acțiunile rafinăriei de la Năvădari, iar pe bursă se tranzacționau aproape 36% din titluri.

Dacă conversia datoriei în acțiuni s-ar fi făcut în această structură a acționariatului, atunci Rompetrol mai avea un pachet de 15-20%. Prin urmare a făcut achiziții masive. În toamna aceluaiși an 2010, Rompetrol se apropia de 90% din acțiuni. În 2011 după înscrierea conversiei în acțiuni, statul avea mai mult decât Rompetrol, dar kazahii au mai cumpărat ceva și acum sunt cu circa un procent peste stat.

Una dintre intențiile Kazmunaigaz, ceva mai veche, este scoaterea de pe bursă de la București a rafinăriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri