Statul va deveni producător de apă minerală

Data publicării:
apa minerala mediafax

Statul se trezeşte abia acum că poate să facă mai mulţi bani din exploatarea acestei resurse valoroase. Apa care va fi produsă de stat nu se va găsi în magazine, ci va fi folosită de instituţiile statului, iar o parte va merge la export.

Pentru că nu are fabrici de îmbuteliere, toată apa pe care statul o scoate din pământ merge către 25 de îmbuteliatori privaţi. Preţul pe care Societatea Naţională a Apelor Minerale o percepe pentru apă este însă infim: doar 0,030 de bani pe litru. Din 2009 încoace, preţul a rămas acelaşi. Numai simpla indexare a preţului cu inflaţia pe ultimii cinci ani ar dubla profitul anual al Societăţii Naţionale a Apelor Minerale de la 1 milion de euro la 2 milioane de euro.

„Aproape 70%, deci există un potenţial extraordinar de investiţii”, spune Radu Dumitru, directorul SNAM.

Față de începutul anilor 2000, prețul apei a rămas în zona derizoriului. La momentul respectiv, statul își vindea apa cu 1 leu vechi litrul, echivalentul a 0,010 bani în prezent. Oficialii Societății Naționale a Apelor Minerale spun că, pentru a mări prețul, este nevoie de un ordin de ministru și că, acum, principala miză este obținerea de profit din îmbuteliere.

Cele două fabrici de apă în care statul vrea să investească ar ajunge împreună la o producție zilnică de 100.000 de sticle. O parte din acest volum este destinat rezervei statului, iar alta exportului.

Anual, Societatea Națională a Apelor Minerale scoate din pământ circa 1.000 de milioane de litri de apă. O treime din acest volum ajunge la Romaqua, producătorul apei Borsec. Romaqua este unul dintre cei mai mari jucători din piața apei îmbuteliate, alături de Rio Bucovina și Dorna. Potrivit ultimelor date, piața apei la sticlă se ridică la o valoare de 350 de milioane de euro, iar consumul pe cap de locuitor este de aproximativ 55 de litri pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri