Studenții români, patroni vremelnici. Peste 6.000 dintre cele 19.000 de firme înfiinţate de ei, începând din 2003, au fost radiate

Data publicării:
afaceri

Radu Amariei este student la Facultatea de Matematică şi acum doi ani şi-a făcut propria firmă de servicii pentru programatori. Ştia că statul oferă scutiri de taxe studenţilor care vor să-şi deschidă o afacere. După cum a constatat însă, acest ajutor e prea mic faţă de nivelul birocraţiei din instituţiile statului.

Intri acolo, nu ştii ce să faci, cu ce să începi, ce acte ai nevoie, cum trebuie să fie structurate aceste acte. Este un pic mai complicat şi ajutorul pe care-l oferă statul pentru aceşti tineri care vor să-şi înfiinţeze o firmă este aproape de zero”, spune Radu Amariei.

Potrivit unei legi din 2003, studenţii care au făcut cel puţin un an de facultate pot înfiinţa o firmă fără să mai plătească taxele cerute în mod obişnuit la crearea unei societăţi comerciale, precum taxa de înmatriculare, de autorizare sau de timbru la notariat. În total, ei sunt scutiţi de plata a câteva sute de lei. Cu toate acestea, tinerii nu se arată prea interesaţi.

Conform unui studiu recent, jumătate dintre studenţi vor să-şi deschidă o afacere în următorii doi ani. Statisticile arată, însă, că rata de succes a afacerilor studenţeşti rămâne redusă. Dintr-un total de peste 19.000 de firme înfiinţate de studenţi din 2003 încoace, mai bine de 6.000 au fost radiate deja.

Scutirile de taxe nu ajung, e nevoie ca tinerii să intre pe lista de priorităţi a politicienilor, consideră economiştii.

Tinerii sunt uitați până la urmă. Investiția în viitor este investiția în tineri, însemnând nu numai învățământ, ci o încadrare într-un mediu economic și social care să-i promoveze, să-i sprijine”, spune profesorul de Economie Mircea Coșea.

Pentru majoritatea tinerilor, propria afacere rămâne un vis. Mulţi se zbat să-şi găsească un loc de muncă şi, mai apoi, o casă. Salariile mici îi fac să aleagă să locuiască în continuare cu părinţii, chiar şi până după 30 de ani. Aproape jumatate dintre tinerii români se află în această situaţie, potrivit sociologilor.

Dacă stă cu familia, atunci poate să aducă un plus la bugetul general al familiei, care să facă familia să trăiască ceva mai bine. De aceea acceptă orice, este o primă treaptă în activitate şi mulţi se uită la ceva mai bun pentru mai târziu”, spune sociologul Marian Preda.

Rata şomajului în rândul tinerilor români, cu vârste între 15 şi 24 de ani, a ajuns la aproape 26 la sută, potrivit Institutului de Statistică. Peste media europeană de 23 de procente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri