STUDIU. Două treimi dintre români vor să cheltuiască mai mult în 2017

Data publicării:
bani teancuri

Creşterea economiei româneşti din 2016 a încurajat consumatorii români, iar 62% dintre respondenţi au declarat că vor cheltui mai mult în acest an, potrivit unui studiu studiul anual al Cetelem, informează News.ro.

Procentul românilor dispuşi să cheltuiască mai mult este mai mic decât în 2010, atunci când 89% dintre au spus că vor cheltui mai mult. Puterea de cumpărare a rămas anul trecut constantă pentru 46% dintre respondenţi, cu 5 puncte procentuale mai mult decât în 2015, aceştia declarând că puterea lor financiară a rămas aceeaşi ca în anul precedent, potrivit datelor prezentate de Roussarie. Economia românească este aşteptată să aibă una dintre cele mai mari creşteri şi în acest an, potrivit reprezentantului BNP Paribas.

Totodată, doar 23% dintre respondenţi au declarat că puterea lor de cumpărare a crescut în 2016, o scădere cu 5 puncte procentuale faţă de 2015, în timp ce 32%, cu un punct procentual mai mult, au afirmat că puterea lor financiară a scăzut.

Totodată, apetitul pentru economisire a continuat să fie mai mic decât pentru cheltuieli, 48% dintre respondenţi indicând acest lucru, cu patru puncte procentuale mai puţin decât în 2015.

Această cifră arată un progres major faţă de acum şapte ani, atunci când doar 11% dintre români luau în calcul economisirea, potrivit reprezentanţilor Cetelem.

Jumătate dintre respondenţii din România cred că statutul lor personal se va îmbunătăţi în următorii doi ani. La nivel european, cele mai mari rate de încredere, aproape de nivelul românilor, au fost înregistrate în Danemarca (49%), Slovacia (44%) şi Portugalia (42%). La polul opus al topului, în Franţa (18%), Italia (19%) şi Marea Britanie (20%) au fost indicate cele mai scăzute rate de încredere în îmbunătăţirea statutului lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri