Studiu. Jocurile de noroc sunt benefice pentru PIB-ul țării

Data publicării:
pacanele

În disputa cu Parlamentul, industria jocurilor de noroc este ajutată de un studiu PriceWaterhouseCoopers care arată că aşa-numitele păcănele şi casele de pariuri au un rol foarte important în economie atunci când funcţionează legal.

Conform studiului, piaţa jocurilor de noroc are încasări de 650 de milioane de euro. Impactul în PIB este şi mai mare: peste 700 de milioane de euro. Contribuţia la buget este de peste 300 de milioane de euro. Şi, nu în ultimul rând sectorul jocurilor de noroc are 38.000 de angajaţi direcţi şi indirecţi.

Organizatorii de jocuri de noroc spun că aceste date ar trebui să convingă Parlamentul să respingă un proiect de lege semnat de 100 de senatori şi deputaţi care vor ca păcănelele să funcţioneze doar în sediile Loteriei Române şi în cazinouri.

În expunerea de motive parlamentarii susţin că jocurile de noroc fac ravagii în rândul tinerilor. Mai ales că multe dintre păcănele ar fi amplasate în localuri din apropierea şcolilor. Jumătate dintre tinerii români au încercat cel puţin o dată un joc de noroc, 23% dintre tineri sunt expuşi dependenţei păcănele, iar peste 3% sunt deja dependenţi. Aceste cifre sunt luate dintr-o cercetare a Asociaţiei Române pentru studiul jocurilor de noroc care mai spune că tinerii îşi omoară timpul în sălile de jocuri consumând alcool sau droguri.

Sunt concluzii şocante, pe care reprezentanţii industriei jocurilor de noroc le consideră însă exagerate. Aceştia spuneau în urmă cu două săptămâni că studiul nu are cum să fie corect câtă vreme minorii nu au voie să intre în sălile de jocuri. Cel puţin nu în cele legale. Iar Loteria Română, care este până la urmă o companie de stat, nu a menţionat niciodată că video-loteria pe care o găzduieşte ar provoca dependenţă.

Parlamentarii par însă decişi să limiteze însă locurile în care pot fi amenajate sălile de jocuri. Şi, ca să compenseze o posibilă scădere a contribuţiilor la buget, vor să taxeze mai mult cazinourile on-line.

Impactul economic (în 2012)

încasări: 657 mil. euro

contribuţie în PIB: 709 mil. euro

taxe: 333 mil. euro

angajaţi: 38.500

Sursa: PWC

Impactul psihologic

23% dintre tineri predispuşi la dependenţă

3,48% dintre tineri sunt dependenţi

50% practică ocazional jocuri de noroc

Sursa: proiect de lege, studiu RASG

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri