SUA, în recesiunea secolului. Economia americană cunoaște cea mai mare contracție după al Doilea Război Mondial

Data publicării:
grafic cu sageata care coboara rapid pe fondul figurii lui benjamin franklin de pe bancnota de 100 de dolari
Foto: Guliver/GettyImages

Economia americană a scăzut anul trecut cu 3,5%, arată cele mai recente date. Este cea mai mare contracție de după al Doilea Război Mondial, din 1946, atunci când se resimțea oprirea efortului de război. Acum economia americană trece prin cel mai mare șoc al ultimilor 74 de ani. Comparativ, după deranjul din precedenta criză, economia americană a scăzut în 2009 cu numai 2,5%.

În trimestrul IV, PIB-ul a continuat recuperarea cu o creștere de 4%, însă cântărește foarte greu prăbușirea din trimestrul al II-lea la nivelul întregului an. Dar datele arată că revenirea a pierdut viteză la sfârșitul anului trecut, pe fondul celui de-al doilea val de infecţii cu coronavirus şi al epuizării ajutoarelor guvernamentale.

Cel mai afectat de pandemie a fost sectorul serviciilor, unde lucrează cei cu salarii mai scăzute.

Redresarea a fost condusă de piaţa imobiliară, datorită finanțării ieftine, şi de industrie.

Perspectivele pentru 2021 nu sunt încurajatoare, deoarece redresarea nu se va consolida până când măsurile de sprijin nu-şi fac efectul, iar vaccinurile nu sunt distribuite şi nu sunt administrate pe scară largă, apreciază analiştii. Aceştia avertizează că fără sprijin suplimentar, economia riscă să se confrunte cu o nouă recesiune.

Moody's estimează că economia SUA va înregistra în acest trimestru o creştere de 4,4%, dacă sunt extinse măsurile de sprijin.

La sfârșitul lunii decembrie, erau încă 16 milioane de americani care se bazau pe alocaţiile de şomaj.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a avertizat că rata reală a şomajului se apropie de 10%, faţă de cifrele oficiale de 6,7% pentru că sunt mulți oameni care nu caută activ loc de muncă și atunci nu apar în statistici. Nu caută, pentru că știu că nu găsesc.

Rezerva Federală americană mizează pe o creştere de 4,2% în 2021 şi un avans de 3,2% în 2022. Anul viitor, în scenariul optimist la început, ar fi momentul în care economia ar reveni la nivelul prepandemic. 

Partenerii noștri